Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Одобриха на извънредно заседание поправки, уреждащи проблема със служебните премиери

   
Одобриха на извънредно заседание поправки, уреждащи проблема със служебните премиери

Чрез спешни промени в закона за Българската народна банка народните представители решиха проблемите, възникнали от шестите поправка на Конституцията и по-специално частта, която засяга несъвместимостта на кандидатите за потенциални премиери. Поправките бяха приети скоростно на първо четене в правната комисия в почивката на пленарното заседание и минути след това бяха вкарани за разглеждане в пленарната зала, пише Дневник.

Текстовете предвиждат лицата, които са назначени за служебен премиер, да ползват неплатен годишен отпуск за времето, в което изпълняват тази длъжност, а след освобождаването им, да продължат мандата, за който са избрани. През преходните и заключителни разпоредби се правят същите промени и в закона за Сметната палата, и за омбудсмана, като там изрично се добавя, че лицата, назначени на тази длъжност, могат да бъдат служебни премиери. Законопроектът беше внесен от Теменужка Петкова и Анна Александрова от ГЕРБ и Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС.

По време на 15-минутното заседание на правната комисия срещу текстовете възрази единствено Гроздан Караджов от "Има такъв народ", който заяви, че без промени в Конституцията няма как да се реши този проблем.

Въпросът дали изброените потенциални кандидати имат право да заемат премиерския пост неколкократно беше повдигнат по време на дебатите за промени в Конституцията в края на миналата година и отново излезе на дневен ред, след като се разбра, че България отива на пети поред предсрочни избори.

Причината - в специализираните закони за БНБ, Сметната палата и за омбудсмана изрично е записано, че титулярите и заместниците им не могат да заемат друга платена държавна длъжност, като по правило изключение е само преподавателската дейност. Липсва и уредба какво се случва, ако някой бъде определен за служебен министър-председател - дали излиза в дългосрочен отпуск, дали прекъсва изпълнението на задълженията, кой ги поема и т.н.