Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Гърция вдига месечната минимална брутна заплата с 6,4% - 830 евро

   
Гърция вдига месечната минимална брутна заплата с 6,4% - 830 евро
  trud.bg

Гърция ще повиши месечната минимална брутна заплата с 6,4% до 830 евро, каза консервативното правителство в петък, което е четвъртото подобно увеличение за пет години, насочено към облекчаване на тежестта върху домакинствата, притиснати от по-високите разходи за живот, пише Труд.

Увеличението, което беше широко очаквано, ще облагодетелства стотици хиляди работници, каза правителството, което оцеля след вот на недоверие в четвъртък.

Месечната минимална заплата беше повишена с 9,4% до 780 евро през април 2023 г.

„Днешното решение ще облекчи работниците, без да засяга силата на икономиката и конкурентоспособността на предприятията“, каза премиерът Кириакос Мицотакис.

Икономиката на Гърция се разшири с 2% миналата година, малко по-ниско от прогнозата на правителството, но все още доста над средното за еврозоната от 0,4%. Той очаква растеж от 2,9% тази година, подкрепен от туризма, увеличените инвестиции и вътрешното търсене.

„Ние изпълняваме още една стъпка, за да изпълним нашите предизборни ангажименти“, добави Мицотакис.

Правителството, което спечели преизбирането миналия юни, обеща да повиши месечната минимална заплата до 950 евро до 2027 г., когато изтича мандатът му, и да увеличи средната заплата с повече от 25% до 1500 евро през същия период.

Той също така обеща да увеличи допълнително заплатите и пенсиите в публичния сектор като част от икономическото си възстановяване след продължила десетилетие дългова криза, която намали доходите навсякъде.

Мицотакис коментира по-рано този месец, че няма фискална възможност за еднократна помощ в подкрепа на най-уязвимите, което е често срещана практика през последните години, и че вместо това той предпочита увеличаване на заплатите.

Изборите за Европейски парламент през юни ще бъдат първият официален тест за популярността на правителството след преизбирането му.

Гърция излезе от поредица международни спасителни програми през 2018 г. и миналата година си възвърна статута на инвестиционен клас от агенциите за кредитен рейтинг след 13 години в категорията „боклуци“ поради огромния си държавен дълг.