Вторник, 30 Апр 2024
           

Хакери удариха руски затвори заради Навални

   
Хакери удариха руски затвори заради Навални

Група антикремълски хакери получи достъп до компютърната мрежа, управлявана от руската Федерална служба на затворите (ФСЗ) и заяви, че се е сдобила с данни за стотици хиляди затворници, след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални в наказателна колония, пише Факти.

Според хакерите те са получили достъп до базата данни на агенцията, която съдържа информация за приблизително 800 000 руски затворници, техните семейства и контакти, включително и данни за осъдени, излежаващи присъдите си в колонията, в която Навални почина на 16 февруари.

На сайта на службата на затворите хакерите публикуваха снимка на покойния опозиционен лидер заедно със съпругата му Юлия по време на политически митинг.

Хакерите, които твърдят, че са с различен етнически произход, включително руски емигранти и украинци, споделят данните „с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне да се разбере какво се е случило с Навални“, каза един от кибернападателите, който съобщи пред Си Ен Ен, че е участвал в пробива на компютърната мрежа.

Анализ на Си Ен Ен откри няколко дублиращи се записа в базата данни, но въпреки това тя съдържа информация за стотици хиляди хора. Си Ен Ен успя да свърже и няколко имена, видени в моментните снимки, споделени от хакерите, с хора, които в момента са в руски затвор, според публичните регистри.

Групата също така е получила достъп до онлайн магазина на затвора, където семействата на затворниците могат да купуват храна за тях, и промени цените на някои стоки само на една рубла. Това става ясно от екранни снимки и видеоклипове, публикувани от хакерите.

Групата е публикувала на сайта на магазина и снимката на Навални. Тя е изпратила предупреждение до администраторите на онлайн магазина на затвора да не премахват изображението и казва, че ще продължи да унищожава един от сървърите му, ако администраторите не се вслушат в предупреждението.

Хакерите „очевидно са имали пълен достъп, за да направят всичко това“, каза Том Хегел, който е главен изследовател на киберзаплахи в американската компания за киберсигурност „СентинелУан“. „Количеството на заснетите изображения и предоставените данни е доста задълбочено“, добави той.

На 16 февруари Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия съобщи, че руският опозиционер Алексей Навални е починал в наказателна колония № 3 в Арктика. Той беше погребан в Москва в началото на март.

Съветът на ЕС прие решение за въвеждане на санкции срещу 33 лица и 2 институции в Руската федерация, замесени в смъртта на Навални в строго охранявания затвор.