Сряда, 01 Май 2024
           
Спорт

Илиев: Изпълнихме поетия ангажимент и успешно реализирахме програмата за спортната инфраструктура

   
Илиев: Изпълнихме поетия ангажимент и успешно реализирахме програмата за спортната инфраструктура
  ММС

Близо 10 милиона лева вече са разпределени за над 20 обекта, сред които за ремонт на 3 стадиона в страната, за лекоатлетически писти, за изграждане на спортни площадки, игрища, атракционен парк и на две многофункционални спортни зали

Изпълнихме поетия ангажимент и успешно реализирахме Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев. С бюджета й от 10 милиона лева ще бъдат ремонтирани и построени над 20 обекта. Ще се обновят 3 стадиона в страната – в Аксаково, Ботевград и Джебел, две лекоатлетически писти – в Стара Загора и Брезник, зала за лека атлетика в Пловдив, ще се изградят спортни площадки – в Кърджали и с. Краище, ще се реновират градският спортен комплекс в Свиленград, футболни игрища, ще се построят многофункционални спортни зали в Троян и в Бургас, както и атракционен парк за екстремни спортове в Ямбол. Нов покрит тенис корт ще се изгради в Радомир. 

Сред основните приоритети за екипа на министър Димитър Илиев бе осигуряването на финансиране за обновяване на спортна инфраструктура в България. Основният инструмент за реализирането на тази цел бе Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти, одобрена с протоколно решение на Министерския съвет от 18 октомври 2023 г. В този контекст бе обявена процедура за кандидатстване за финансиране по програмата до 30 ноември 2023 г. Интересът бе огромен и в ММС постъпиха 36 проектни предложения за двойно повече средства от заложените 10 милиона лева в бюджета на програмата. По ясни, прозрачни и обективни критерии комисия във ведомството одобри над 20 от проектите, чието общо финансиране е за близо 10 милиона лева. Използваната методика при оценяването бе базирана на критерии като брой спортуващи деца, брой училища, университети и спортни клубове в съответния регион с цел ефективно и целесъобразно разходване на определения публичен ресурс за ремонтирането на спортни обекти и изграждането на нови. 

„С програмата за споделено финансиране се постига сериозност и ангажираност от страна на получателите на средствата, за да бъдат положени необходимите усилия за постигане на крайния резултат – например нова зала, ремонтиране на стадион или спортна площадка“, категоричен бе министър Илиев. 

В рамките на мандата си министърът на младежта и спорта и екипът му посетиха редица областни градове и при множеството срещи с представители на спортни клубове бяха представени възможностите за финансиране по линия на програмата за спортната инфраструктура. Това обяснява и проявения голям интерес към нея и успешното й реализиране. 

Дейностите по изпълнението на проектите, финансирани по програмата, трябва да приключат до 30 юни 2025 г. Както списъците на проектите, така и целият процес по набиране и класиране на проектните предложения от публикуване на обявата за стартиране на националната програма, предоставянето на разяснение и оповестяването на резултатите с цел пълна прозрачност бяха публично достъпни и оповестени на електронната страница на ММС: http://mpes.government.bg/Pages/Programmes/Default.aspx?evntid=Vx57m0kECzs%3d