Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини

Държавата ще заплаща лекарства за редки заболявания

   
Държавата ще заплаща лекарства за редки заболявания

Държавата ще заплаща лекарства и медицински храни за хора с редки заболявания над 18 години, но ако са започнали това лечение преди навършване на пълнолетие. Разходът ще се поема до приключване на терапията. 

Това предвиждат поправки в Закона за здравето, внесени от депутати от четири парламентарни групи. От неправителствената организация "Общност Мостове" ги определиха като дискриминационни.

Допълненията са внесени в Народното събрание в навечерието на насрочването на предсрочни парламентарни избори. Вносителите са от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Предлага се държавата да плаща започнало преди пълнолетие лечение на човек с рядко заболяване, след като той навърши 18 години, за да няма прекъсване в приема на лекарства и специални медицински храни. За тази година са предвидени 8.4 милиона лева, с които да се плати терапията на 25 пациенти, ставащи пълнолетни през 2024-та. Това означава, че хора, които не са започнали модерно лечение преди пълнолетие, няма да имат платено такова, обясни Антоанета Тончева от "Общност Мостове". 

От организацията предлагат текст, който да гарантира заплащане на лечение извън задължителното здравно осигуряване за навършили 18 години, независимо кога е възникнало заболяването им.

Това са пациенти с редки болести, но и хора с рядка форма на често срещано заболяване, които в момента имат платено лечение до пълнолетие или до приключването му след навършване на 18 години.