Сряда, 01 Май 2024
           
Коментари

Александър Дунчев: Държавата се управлява от ловните стопанства

   
Александър Дунчев: Държавата се управлява от ловните стопанства

Феодалният модел владее държавните гори и горските стопанства и на практика държавата.

Това заяви пред бТВ Александър Дунчев, експерт на "Зелени закони", бивш изп. директор на Изпълнителната агенция по горите и бивш депутат от ПП. Твърденията си той позовава на справка в агенцията по горите, от която ставало ясно кой ходи на гости в тези ловни стопанства.

Според него в момента тези феодали владеят всичко, не е само Вълка. Цоло Вутов е във "Витиня", Тодор Батков е в "Кормисош", а Вальо Златев е в "Паламара". Те ползват ловните стопанства не само като частно имение. Там посрещат гости, сред които съдии и богати хора, с които правят бизнес или политическо влияние, заяви Дунчев.

"Пропускателният режим е, че всеки, който води лов, трябва да бъде описан с разрешително за отстрел. Един от концесионерите е един от видните заменкаджии и в съда колегите го бяха чули как се хвали, че е уредил съдебните дела да са в негова ползва, което се случи. Точно един от съдиите по тези дела го видях в списъка с ловци в ловното стопанство на Вълка", допълни Дунчев.

"Всички тези хора владеят едни от най-красивите ловни стопанства. Някои от тях директно си приватизираха сградите. Имаме го всичко в публични доклади на Aгенцията по горите, направихме безпрецедентни проверки. Сега те се гласят да приватизират и горските предприятия, които управляват всички държавни гори", обясни още Дунчев.

По думите му горските служители водят битка срещу политическата система от министри, зам.-министри, директори на предприятия и агенции, назначени от феодали, които осигуряват чадъра върху незаконните строежи.

"Колегата от това ловно стопанство, който направи този цирк с бременните кошути всъщност е назначен на 14 юли миналата година, времето на правителството на Денков, след като само преди 3-4 месеца е уволнен от горско стопанство "Якоруда", където беше замесен в скандал с бивш кмет на ДПС за незаконен дърводобив. Този човек е назначен от Валентин Чанов един ден, след като Чанов е назначен за директор на Югозападното държавно предприятие също от министъра на земеделието Кирил Вътев. Първата му задача е да назначи нов директор на ловно стопанство "Искър". Това означава, че всъщност шефът на министъра на земеделието не е Денков, Габриел, Борисов, Василев или Петков, а е Вълка", заяви Александър Дунчев.

Агенцията по горите води три дела срещу Румен Райтански-Вълка, посочи Дунчев. По думите му в тези дела няма информация дали съдии са ходили в ловното стопанство.

По мнението му в съда се оказва същото влияние както върху тези горски служители. Много от тези съдии, които са решили в полза на Вълка и незаконния строеж, може би са били абсолютно почтени служители, както са горските ми колеги, които се налага да лъжат пред камера, за да не бъдат уволнени, смята Дунчев. Той е убеден, че дори не става дума за корупция. Когато ти си имаш министър на земеделието, на правосъдието, шеф на съда, надолу цялата система рапортува, ако не иска да си загуби мястото, посочи той.

Дунчев каза, че е изпратено писмо до Асен Василев и до министерствата на земеделието и финансите, че държавните горски предприятия трябва да си останат или предприятия, или да станат държавна агенция.

"Няма да има никакъв смисъл от събарянето на строежа на Вълка, ако Министерството на земеделието не отмени тази ловна концесия и изобщо да тръгне да отменя всички ловни концесии в България, за да освободим и горската система, и ловното стопанство, и държавата от тези феодали. А на тях тези ловни стопанства са им връзката към политическото влияние, кадруване и задкулисно управление на държавата", допълни експертът на "Зелени закони".