Сряда, 01 Май 2024
           
Коментари

Вархеи: В интерес на ЕС е разширяването да стане скоро

   
Вархеи: В интерес на ЕС е разширяването да стане скоро
  БТА

В интерес на Европейския съюз е разширяването да стане скоро. Това каза еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който участва в провеждащия се в София форум „ЕС среща с Балканите“, пише NOVA.

Той отбеляза, че геополитическият контекст се е променил в последните няколко години. Освен войната в Украйна, в близост има и друг конфликт. COVID кризата също е фактор. Държавите, които са в близост до нашите граници, са по-засегнати от тези кризи, подчерта той. 

Вархеи заяви, че политиката на разширяване се свежда до ясни геополитически инвестиции. „Нашите съседи са наши партньори в дългосрочен план за мир и благоденствие. Това е начинът, по който виждат членството си, но и ние така трябва да виждаме ролята на разширяването на Съюза", посочи Вархеи. 

По думите му трябва да бъдат осъществени необходимите реформи, за да се ускори процесът по присъединяване на всяка държава. Той подчерта, че е важно всяка държава да спазва своите ангажименти. 

"Започнахме мандата с три държави кандидатки, а днес имаме девет. За три е дадена светлина за преговори. Имаме ясна програма за ускоряване на същинската интеграция. Това означава преодоляване на различията в икономически план", посочи еврокомисарят. По думите му следващият състав на Европейската комисия трябва да приветства нови членове на Съюза.

Черна гора вече е стигнала до последния етап, което означава затварянето на преговорните глави. "Има ново правителство, което изпълнява своите ангажименти. Очаква се първият клъстер с преговорни глави да се отвори за Албания. Относно Сърбия - трябва да продължим преговорите за присъединяване", коментира той. 

Еврокомисарят заяви, че Планът за растеж за Западните Балкани е двигателят за засилване на икономическото сближаване. По думите му този инструмент е насочен към ускоряване на реформите.