Четвъртък, 02 Май 2024
           
Бизнес Свят

Приходите от петрол в руския бюджет растат с 80% през първото тримесечие

   
Приходите от петрол в руския бюджет растат с 80% през първото тримесечие

През първото тримесечие на годината приходите в руския бюджет се увеличават с 53%, сочат предварителните оценки на руското Министерство на финансите. Основен дял за този ръст имат приходите от петрол, които нарастват със 79,1 на сто спрямо първото тримесечие на 2023 година, пише INVESTOR

Данните показват, че приходите от петрол възлизат на 2,92 трилиона рубли (31,5 млрд. долара) за периода януари-март 2024 година. Причината е увеличената цена на руския петрол, както и еднократни такси, които плащат петролните компании и средствата, внесени от чуждите компании, които напускат руския пазар, коментират от министерството.

През първото тримесечие на 2023 година търговията със суровината беше под санкцията на Запада и тавана от 60 долара за барел. От есента на 2023 година обаче много малка част от търговията реално се извършва под това ниво.

Руското финансово министерство спря да публикува данни за цената на петрола от началото на тази година.

За цялата 2023 година приходите от петрол и газ в руския бюджет се свиха с почти 24% до 8,8 трилиона рубли. Справката на Bloomberg показва, че приходите от петрол и газ през първото тримесечие се доближава до тези през 2022 година, когато Русия все още държеше голям дял от пазара на петрол, както и на газ в Европа.

Приходите от дейности, които не са свързани с петрол в руския бюджет, възлизат на 5,79 трилиона рубли, или увеличение от 43% на годишна база през първото тримесечие. В основата на този ръст са приходите от данък Добавена стойност (ДДС), които надхвърлят прогнозите.

Като цяло приходите в руския бюджет през първите три месеца на 2024 година са в размер на 8,7 трилиона рубли (94 млрд. долара). Разходите обаче надхвърлят приходите - те растат с 20% до 9,3 трилона рубли. Дефицитът възлиза на 0,3% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната за годината.