Сряда, 01 Май 2024
           
Политика Свят

Microsoft засече нов опит на Кремъл да си назначи удобен US-президент

   
Microsoft засече нов опит на Кремъл да си назначи удобен US-президент

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлияят на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс", пише OFFNEWS.

Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество, включително по темата за помощта за Украйна.

Активността е по-слаба в сравнение с предишните избори, но експертите на Microsoft предупреждават, че това може да е само началото.

Руското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитване от "Ройтерс" за коментар, но агенцията припомня за изявление на Кремъл от миналия месец, че няма да се намесва в американските избори. Москва и досега отхвърля твърденията, че се е намесвала в изборите за президент в САЩ и през 2016-а, и през 2020 година, припомня БНР.

Междувременно Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент .

 

Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС.

Белгийските служби са засекли мрежа за влияние, която включва парични преводи, направени и в Чехия.

Мрежата е имала за цел да скрепи сътрудничеството между проруските политици в европарламента и да допринесе за избора на повече техни съмишленици.

Мисията е да се осигурят "хора на действащи позиции в Европейския парламент".

Заедно с други държави от Евросъюза Белгия е започнала криминално разследване, а Чехия е наложила санкции на физически лица.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.