Сряда, 01 Май 2024
           
Политика

Ваня Григорова и Мая Манолова заедно срещу Нинова на вота

   
Ваня Григорова и Мая Манолова заедно срещу Нинова на вота

Ваня Григорова и Мая Манолова ще се явят с една листа на предсрочните парламентарни избори, научи OFFNews от свои източници на "Позитано" 20, пише OFFNEWS.

Двете остриета на лявото пространство няма да участват във вота за европарламент, но ще заемат първите две места в списъка с бъдещите депутати в 50 Народно събрание. 

"Левицата" на Румен Петков и Татяна Дончева няма да участва заедно "Изправи се.БГ" на Манолова и "Солидарна България" на Григорова, а ще има отделна листа за Брюксел. В нея е възможно да бъдат и настоящите евродепутати Сергей Станишев, Елена Йончева, Петър Витанов и Иво Христов, но преговорите засега не са завършили. Левицата ще има и своя листа за народното събрание. 

БСП начело с Корнелия Нинова ще се яви и с кандидати за народни представители, и за евродепутати. 

Така в лявото пространство се очертават 3 листи за НС и 2 за Брюксел. Иван Таков, на когото Нинова спретна организационен преврат с цел да го свали от поста лидер на БСП-София, няма да напуска партията, нито да се включва в други листи. 

 

Срещата на левите и патриотични партии, които БСП обяви, че кани на 1 май, е насрочена цяла седмица след срока 24 април, до когато трябва да се регистрират за участие в изборите партиите и коалициите. И само няколко дни преди срока за регистриране на кандидатските листи. Какъв резултат може да очакваме от такова закъсняло обединение?, заявиха вчера от Движение "Бузлуджа", начело с Таков, и платформа „Социализъм XXI век“. Те призова лидерите на БСП и на всички леви партии и организации да проведат незабавно среща. 

Според анализатори Григорова и Манолова ще вземат доста гласове от БСП и ще намалят сериозно резултатът на столетницита. Особено като се има предвид, че Ваня Григорова, която остана втора на кметските избори в София само с 5000 гласа по-малко от Васил Терзиев, ще може да разчита на синдикалните структури в София и страната за предизборната кампания.