Четвъртък, 02 Май 2024
           

Джон Малкович проведе кастинг в Народния за пиеса, осмиваща българите

   
Джон Малкович проведе кастинг в Народния за пиеса, осмиваща българите

Днес приключи кастингът на световноизвестния Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър. Те ще участват в бъдещия му режисьорски спектакъл „Оръжията и човекът“ по пиесата на нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще започнат през октомври тази година, а премиерата ще се състои през ноември на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“, съобщиха от пресцентъра на културната институция. Сценограф на постановката ще бъде белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – автор на сценографията за повече от 30 европейски филмови и театрални проекта. Той също е взел участие в провеждането на кастинга и се е срещнал с различни технически и творчески екипи в Народния театър, пише Сега.

„Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от световноизвестния ирландски драматург Джордж Бърнард Шоу (1856-1950), поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната, като покаже тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация. Именно заради това си намерение авторът избира за заглавие цитат от английския превод на античната епическа поема „Енеида“ на Вергилий.

Първоначално персонажите в пиесата нямат лични имена, но в стремежа си към реалистично звучене Бърнард Шоу достига до идеята да постави описаните взаимоотношения и събития в контекста на наскоро приключилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се превръща домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман след края на битката при Сливница през 1885 г. Градската легенда донася, че Шоу е осмял българите като елементарни, глупави и скарани с хигиената примитиви, което не работи за националното ни самочувствие. В много европейски страни българската общност и особено студентството остро протестира срещу окарикатуряването на историята и героите ни от войната, ето защо във Виена, Берлин и другаде, пиесата е свалена от репертоара. „Предизвикала е възражения, полемики, разпалвала е честолюбия. Нейният автор е обвиняван в тенденциозно отношение към България и българите. Така или иначе тази пиеса има значимо място в творчеството на великия драматург. Тя е знак за историята на предразсъдъците, за драмите на себепознанието и за трудния път на европейските народи едни към други. Не на последно място пиесата ни показва колко значим за колективната идентичност е погледът на Другия“, пишат българските издатели на пиесата от университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Озадачаващо е защо приятелят на България Джон Малкович, който също е с балкански корени от Хърватия, е избрал точно такъв текст и как ще го интерпретира, за да не поругае чувствата на домакините си.  

Като режисьор Малкович поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър Circle in the Square в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн (по-късно заменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия, а представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти. 

Джон Малкович е световноизвестен американски актьор, режисьор и продуцент. Носител е на редица престижни международни награди и номинации за кино, телевизия и театър, включително наградата на американската телевизионна индустрия „Еми“, наградата на Кръга на филмовите критици на Ню Йорк, награди от филмовите фестивали в Карлови Вари, Локарно и Мюнхен, има две номинации за „Оскар“, три за „Златен глобус“ и една за Британските филмови награди БАФТА.

През февруари миналата година Малкович за пръв път игра на сцената на Народния театър. В партньорство с латвийската актриса Ингеборга Дапкунайте той гастролира със спектакъла  „В самотата на памуковите полета“ по текст на Бернар-Мари Колтес, поставен от известния руски режисьор дисидент Тимофей Кулябин за теаър „Дайлес“ – Рига.