Петък, 17 Май 2024
           
Коментари

Кога руски генерали могат да свалят от власт Путин?

   
Кога руски генерали могат да свалят от власт Путин?

Може ли руският президент Владимир Путин да нареди ядрена атака срещу Украйна или страна от НАТО? Дипломати и експерти казаха пред германския в. BILD, че към днешна дата това е малко вероятно, пишат Факти.бг.

Полският външен министър Радослав Шикорски смята, че на Путин никак няма да му е лесно да даде заповед за изстрелване на ядрена ракета. По думите на полския дипломат руските генерали могат да свалят Путин при такава заповед.

„Той не може да направи това с натискането на един бутон. Той трябва да убеди своите генерали да изпълнят заповедта. Тези генерали знаят, че да изпълниш такава заповед означава да станеш военнопрестъпник. В този момент те ще имат избор: или да изпълнят такава заповед, или да се отърват от Путин“, каза Шикорски.

Военният експерт Карло Масала също посочи, че Путин не може да вземе подобно решение сам. „Знаем малко за веригата за вземане на решения за използването на руски ядрени оръжия. Но знаем, че Путин не взема решението сам“, каза той.

На свой ред експертът по ядрени оръжия Франк Зауер казва, че всяка подготовка от страна на Руската федерация за използване на тактически ядрени оръжия няма да остане незабелязана.

САЩ вече заплашиха да предприемат драстични действия в този случай. Освен това Русия напълно ще се изолира в международен план чрез използване на ядрени оръжия, а китайското правителство даде да се разбере, че не подкрепя тази стъпка. Путин използва ядреното оръжие преди всичко като „средство за шантаж и всяване на страх“.