Петък, 17 Май 2024
           
Бизнес

Фермерският съюз иска удължаване на срока по помощта за зимните пръскания

   
Фермерският съюз иска удължаване на срока по помощта за зимните пръскания

Да се удължи срокът за подаване на заявления и отчитане на документи по държавната помощ „За компенсиране разходите на земеделските стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период". Това иска Българският фермерски съюз в писмо до служебния земеделски министър Георги Тахов. В момента крайният срок изтика днес - 30 април. 

Причината за исканото удължаване е получилото се забавяне на плащанията по схемите за Обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, както и по „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна". Заради това голяма част от земеделските стопани са изпаднали в невъзможност да заплатят използваните препарати за растителна защита.

Предвид горното и поради тежката икономическа ситуация, в която се намират земеделските стопани през последната година, молим да удължите срока за подаване на заявления и отчитане на документи, като същия да бъде съобразен с предстоящото изплащане по забавените схеми и помощи, пише в писмото.