Петък, 17 Май 2024
           
Новини

Над 6700 кг заготовки за цигарени кутии задържаха митнически служители

   
Над 6700 кг заготовки за цигарени кутии задържаха митнически служители
  МВР

При проверка в района на Дунав мост – Видин са задържани над 756 000 заготовки за кутии за фалшиви цигари. Нарушението е разкрито в рамките на съвместната операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата, при която на различните гранични пунктове се извършват проверки, както от съвместни екипи, така и самостоятелно от отговорните институции.

В последния ден на април служители от отдел „Борба с наркотрафика“ на ТД Митница Русе спрели за проверка товарен автомобил с българска регистрация. Според транспортните документи камионът превозвал латексови ръкавици за Унгария. При физическата инспекция на товара обаче било установено, че само най-горните кашони съдържат декларираната стока, а в останалите се опаковани кутии за цигари с логото на Марлборо. Установени са 7 палета с тегло 6720 кг с общо 756 840 заготовки за цигарени кутии. Последвали действия във вътрешността на страната, в хода на които е изяснено, че заготовките са доставени от Гърция и са претоварени у нас.

Цигарените кутии или заготовките за кутии се използват при производството на акцизни стоки. Затова задържането на пратки, които не са част от снабдителската дейност на официалния производител на марката може да е индикатор за евентуални нелегални производства.

Откритите заготовки за цигарени кутии са задържани по подозрение, че нарушават права по интелектуална собственост. Работата по случая продължава с уведомяване на представители на търговската марка.