Петък, 17 Май 2024
           
Свят

Кремъл отрече, че използва химическо оръжие в Украйна

   
Кремъл отрече, че използва химическо оръжие в Украйна

Кремъл отрече, че руските сили са използвали химическо оръжие в Украйна.

На 1 май Държавният департамент на САЩ обяви, че Русия е използвала забраненото вещество хлорпикрин при военните действия.  

Москва традиционно отрича извършените от нейните войски престъпления. САЩ обаче подчертаха, че с употребата на хлорпикрин Москва е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО).

"Видяхме новините за това. Както винаги, подобни обвинения звучат напълно безпочвено и необосновано." - твърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АФП и БГНЕС.

Хлорпикринът е маслено вещество, известно като задушаващо средство, което е било широко използвано по време на Първата световна война.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ го определят като "агент, увреждащ белите дробове", който може да предизвика силно дразнене на кожата, очите и дихателната система.

Употребата му е изрично забранена от Организацията за забрана на химическите оръжия, която е органът за прилагане на КЗХО.

"Използването на такива химикали не е изолиран случай и вероятно е продиктувано от желанието на руските сили да изтласкат украинските сили от укрепените позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле", заяви Държавният департамент.

Москва е подписала и ратифицирала КЗХО, която забранява производството и използването на химически оръжия.

"Русия е била и остава ангажирана със задълженията си по международното право", твърди Песков в обичайния дух на руската реторика.