Петък, 17 Май 2024
           
Коментари

Ковачевски: СДСМ не е наследник на васали, които заговорничат с наследниците на Ванчо Михайлов

   
Ковачевски: СДСМ не е наследник на васали, които заговорничат с наследниците на Ванчо Михайлов

Председателят на Социалдемократическия съюз на Македония Димитър Ковачевски заяви, че партията му "не е наследник на васали, които заговорничат с наследниците на Ванчо Михайлов".

„Ръководството на СДСМ се избира в пряк избор от членовете на партията, които са наследници на „Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония“, каза Ковачевски.

Партията категорично отхвърли условията, предложени от Максим Димитриевски, председател на движението ЗНАМ, за потенциално сътрудничество между двете партии след изборите.

"Ние не приемаме условия от никого. СДСМ няма да участва в политически пазарлъци, когато става въпрос за бъдещето на нашата страна", заявиха от партията.

Формацията на Ковачевски призова за мобилизация на "демократичните и прогресивните сили" на предстоящите избори на 8 май, "за да се предотврати завръщането на режима на ВМРО-ДПМНЕ".

„СДСМ е единствената партия, която е наследник на Съюза на комунистите на Македония, на Народоосвободителната борба, наследник на независима Македония и Киро Глигоров. За разлика от образувания като ЗНАМ, които са лидерски партии, СДСМ е държавническа партия с дълбоки и силни корени", посочи бившият македонски премиер.

Ковачевски осъди предполагаемия "сговор" на ЗНАМ с бившия министър-председател Зоран Заев.

Димитриевски отвърна: „Същите тези, които през мандата си допуснаха откриването на български клубове, които носят името на Ванчо Михайлов, и погазиха не само социалдемокрацията, но и левите ценности и принципи на Илинден и АСНОМ, ни обвиниха, че сме един човек-една партия. Тяхната арогантност е ненадмината. Това ръководство на СДСМ с този арогантен подход доведе партията до исторически най-слабия резултат."

Условията на Димитриевски - оставка на ръководството на СДСМ и декларация срещу заговор със Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, бяха възприети като неразумни от СДСМ.

Самият Димитриевски, бивш член на СДСМ, основава ЗНАМ след спор с ръководството на партията. Той постави условия и на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, като поиска разяснения относно предполагаеми "тайни сделки" със Зоран Заев, пише БГНЕС.