Неделя, 19 Май 2024
           
Свят

Иран се похвали с положителни и продуктивни преговори с МААЕ

   
Иран се похвали с положителни и продуктивни преговори с МААЕ

Разговорите между Иран и Международната агенция за атомна енергия бяха положителни и продуктивни. Това заяви ръководителят на ядрената програма на Иран Мохамад Еслами на съвместна пресконференция с шефа на МААЕ Рафаел Гроси в иранския град Исфахан, съобщава "Ройтерс".

Гроси пристигна в Иран вчера с надеждата да засили надзора от страна на ядрения МААЕ върху ядрената дейност на Техеран след различни неуспехи. Анализатори и дипломати обаче твърдят, че той има ограничено влияние и трябва да внимава да не дава празни обещания.

През 2023 г. Техеран даде широки гаранции на ядрения надзорен орган на ООН, че ще подпомогне отдавна спряното разследване за урановите частици, открити в недекларирани обекти, и че ще постави отново отстраненото оборудване за наблюдение. Докладите на МААЕ до държавите членки на агенцията обаче сочат, че има малко резултати в това отношение.

"Продължаваме взаимодействието по неразрешени въпроси, включително такива, свързани с два обекта", заяви Еслами.

Иран обогатява уран до 60% чистота, близо до около 90-те процента, необходими за създаването на атомна бомба. Ако този материал бъде обогатен допълнително, той би бил достатъчен за две ядрени оръжия, според данни на МААЕ.

Иран отрича да се опитва да създаде ядрени оръжия, но никоя друга държава не е обогатявала уран до това ниво, ако няма за цел такова производство.