Неделя, 19 Май 2024
           
Развлечения

Лондонски джентълменски клуб обмисля дали да приема жени

   
Лондонски джентълменски клуб обмисля дали да приема жени

Един от най-старите джентълменски клубове в Лондон днес ще реши дали да започне да приема жени.

Членовете на клуба са строго пазена тайна, но е известно, че сред тях има водещи фигури от държавната администрация, правото, журналистиката, публичните институции и изкуството.

Миналата седмица редакторът по световните въпроси на Би Би Си Джон Симпсън написа в Туитър: „Различни членове на клуб „Гарик“, сред които Стинг, Марк Нопфлър и водещи актьори и продуценти, са писали до председателя на клуба, че ще подадат оставка, ако членовете не гласуват за приемането на жените следващия вторник.“

„Много други като мен също биха намерили за невъзможно да останат“, добави той.

През март ръководителят на британската шпионска служба Ричард Мур подаде оставка, след като за първи път беше оповестен списък на членовете на клуба.

Мур изпрати съобщение до служителите на MI6, в което призна, че новината за членството му в клуба е нанесла удар върху репутацията на службата - по-специално риска това да подкопае работата ѝ за привличане на повече жени в MI6.

Най-високопоставеният политически съветник на министър-председателя Риши Сунак, ръководителят на държавната служба Саймън Кейс, също се отказа от членството си.

Основан през 1831 г. за актьори и „мъже с изискан и образован характер“, „Гарик“ е един от последните подобни клубове, в които не се допускат жени, освен като гости на мъжете.

Петиция, стартирана през 2021 г. в подкрепа на приемането на жени, бе подкрепена от Чери Блеър, водещ адвокат и съпруга на бившия министър-председател Тони Блеър. Тя си спомня, че през 1976 г. като стажант-адвокат е била оставена да стои отвън, докато бъдещият ѝ съпруг Тони е бил допуснат на вечеря.

„Възмутително е, че оттогава е постигнат толкова малък напредък“, написа Чери Блеър.

Организаторите на петицията заявиха, че големият брой съдии и висши адвокати, които са членове на организацията, лишава жените от възможности за създаване на контакти в професия, в която жените са слабо представени, особено във висшите ешелони.

При предишното гласуване през 2015 г. 50,5% от членовете гласуваха за продължаване на забраната за членство на жени.

„Гарик“, който се намира в Ковънт Гардън в центъра на Лондон, предлага на членовете си нощувки, ресторант, барове и библиотека.
Сред другите високопоставени личности, които членуват в него, са звездата от „Шерлок“ Бенедикт Къмбърбач и високопоставеният политик Майкъл Гоув.

Един от първите членове е Чарлз Дикенс.