Неделя, 19 Май 2024
           
Бизнес

Глад за кадри: Наемането и на чуждестранни сезонни работници е все по-трудно

   
Глад за кадри: Наемането и на чуждестранни сезонни работници е все по-трудно
  BGNES

Липсата на български кадри в сферата на туризма у нас е факт още от миналото лято. Преди летен сезон 2024 обаче има още един сериозен проблем - наемането на чуждестранни сезонни работници също е затруднето. това заявиха за Money.bg от Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

"Най-голяма липса на кадри има при хотелиерството, като различни несъответствията в регулациите забавят процесите по назначаването на персонал, вместо да ги ускоряват. Има спешна нужда от стратегическото планиране и ново законодателство, което да улесни процесите по наемане на работниците от страни извън ЕС", коментират експертите.

Липсата на кадри, независимо от това колко висока заплата се предлага, става все по-голям проблем за българската икономика преди началото на новия туристически сезон. Впрочем, проблем има и с наемането на земеделки работници.

"Законодателните промени се очертават като нещо неизбежно, за да се улесни вносът на работна сила от трети страни", подчертава Елена Възлева, която е директор на "Трудова заетост" към Обединени бизнес клубове.

Предложенията на бизнеса

Предложенията на бизнеса за оптимизиране на процесите и промени в законодателството са съсредоточени именно върху създаването на по-бързи и ефективни пътища за привличане на сезонни работници. Проблемът с липсата на кадри в туристическия сектор става все по-осезаем, като според представителите на индустрията е необходимо увеличение на административния потенциал в консулските отдели за подобряване на ситуацията.

"Трябва да се обмисли по-дългосрочна стратегия за управление на кадрите, като се вземат предвид реалните нужди на бизнеса."

Снимка 539117

Източник: iStock

Препятствията, които се изпитват в консулските отдели при издаването на визи и разрешения за работа се оказват от решаващо значение. Необходимо е да се разгледа възможността за увеличаване на административния капацитет и оптимизиране на процесите, за да се намали времето за издаване на необходимите документи, категорични са от бранша.

Проучване за нуждата от работна ръка, проведено от Института за пазарна икономика, също ясно показва, че и тази година през летния сезон се очаква недостиг на десетки хиляди работници.

Градовете у нас, в които ситуацията е най-критична

  • Бургас
  • София
  • Варна
  • Пловдив

Най-критична е ситуацията в Бургаско, където за престоящото лято се търсят 27 000 работници. На второ място с липса на кадри е София, където не достигат 26 700 души, става ясно от проучването на ИПИ. На трето място е Варна, където има нужда от 25 800 работници, а на четвърто е Пловдив с недостиг от 18 900 души.

Що се отнася до българските служители, един от проблеми в туристическата индустрия все още е неудовлетвореността от предлаганите им договори и заплащане. При наемането на чужденци основният проблем е бюрокрацията по издаване на работни визи. В по-големите морски хотели бизнесът ще разчита предимно на летни работници от Киргистан, Турция и Украйна. Предлаганите заплати в сектора започват от 1500 лева и стигат до 2500-3000 лева и нагоре. 

money.bg