Неделя, 19 Май 2024
           

Въздушен Шенген: 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител

   
Въздушен Шенген: 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител

Шест деца са били изведени от страната без знанието на единия родител месец след приемането на България във въздушния Шенген, пише OFFNEWS.

Това съобщи адвокатът по семейно право Добромира Полименова пред Нова тв.

Според новите правила, ако единият родител иска да изведе детето извън държавата ни, той не представя декларация от другия, заверена от нотариус. 

Полименова посочи, че по някои от шестте случая са започнали процедури по връщането на децата в България. Тя подчерта, че този проблем все още остава отворен, въпреки че е сформирана работна група, която да реши какви мерки да бъдат предприети по въпроса.

Адвокатът обясни, че съгласно правилата на Шенген не се извършва граничен контрол при извеждане на деца в рамките на шенгенското пространство, но българските власти могат по своя преценка или на случаен принцип да правят проверки.

"Това е субективно и не гарантира спазването на правата на родителите и това, че децата няма да бъдат изведени незаконно в чужбина", изтъкна Полименова и допълни, че процедурата по връщане на детето в България е съдебна и много дълга.