Понеделник, 20 Май 2024
           
Новини

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

   
Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш
  BGNES

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш. Това обяви служебният здравен министър Галя Кондева на брифинг в Министерски съвет.

Тя посочи, че актуализацията на имунизационния календар вече е факт. Задължителната основна имунизация за коклюш ще се провежда след навършване на 6 седмична възраст на най-малките деца, а имунизацията ще се извършва от личните лекари.

На сайта на Министерство на здравеопазването е публикувана заповедта за временни противоепидемични мерки като създаване на организация за имунизация на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. Имунизацията е пожелание и ще се извършва във всички 28 области. Начертана е и интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за поставяне на ваксина, телефоните за връзка и бременните, които желаят да се ваксинират, могат да се обадят и да уточнят имунизацията, която биха искали да направят.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че от утре, 9 май, всяка една бременна жена, която желае да получи имунизацията, може да го направи. В някои области, като например в Софийска област, са разкрити имунизационни пунктове в допълнителни 5 града. Ситуацията с коклюша се развива според очакванията - ако се види броят на официално регистрираните случаи, е със 100 по-малко спрямо очакванията на здравните експерти.

По думите му по-интересното е, че се е получила бърза оценка на риска от европейско изследване, проведено в Стокхолм - епидемията в Европа продължава да се развива с ускорени темпове, като за цялата минала година в ЕС са регистрирани 25 смъртни случая, а за първото тримесечие на 2024 вече са над 30. Другото интересно нещо е заключение на бързата оценка на риска, която казва, че рискът за заразяване с коклюш е висок за децата до 1 година, за по-големите деца над 1 година, тийнейджърите, рискът от коклюш се определя като умерен.

Доц. Кунчев открои и трите препоръки срещу коклюш: постигането на имунизация на най-малките, имунизация на бременните жени и по-достъпна диагностика, издирване на контактите и лечение.

news.bg