Понеделник, 20 Май 2024
           
Коментари

Как един незаконен, скъп и противоречащ на интересите на столичани проект стана факт в центъра на София

   
Как един незаконен, скъп и противоречащ на интересите на столичани проект стана факт в центъра на София

Вили Лилков, общински съветник - София

На 22 май 2020 г., на входа на парка пред НДК, кметът на София Й. Фандъкова, зам.-кметът по транспорта К. Кръстев и общинския съветник Борис Бонев, в присъствието на общински съветници от ГЕРБ и на кмета на район Средец Трайчо Трайков, представят новия проект за движение по бул. „Патриарх Евтимий", бул. „Витоша, ул. „Фр. Нансен" и ул. „Г. С. Раковски".

Какво казват те?

Кметът на София: 
„В този проект е помислено за всички участници в движението и това е един проект, който показва и нашата визия за превръщането на София в град на хората... Той е комплексен и дава много, много решения.“ 
„Проектът създава този баланс между всички участници в движението, между всички хора..."
„Това е един проект, който показва и нашата визия за превръщането на София в град на хората.“ 
„Очаквам проектът да бъде разгледан в СОС, след което да започнем.“

Борис Бонев:
„Като градски активисти от години се борим за тези подобрения..." 
„Надявам се този проект да е само първата крачка в посока превръщане на София в град за хората. Ние от Спаси София силно вярваме в тази кауза и продължаваме да работим усилено в тази посока.“

Зам.-кметът Кристиян Кръстев:
„Проектът е разработен от "Спаси София" заедно с проектантите от общинското дружество "София проект". Проектът ще струва между 500 и 600 хиляди лева.
„След като проектът бъде разгледан от СОС ще можем да пристъпим към изпълнение.“
На гражданите е даден срок до 2 юни 2020 г. да разгледат проекта и да направят предложения и коментари на адрес: [email protected]. Кой разбрал – разбрал! 

Едва през септември 2020 г. и юни 2021 г. по възлагане на Софияплан са проведени две изследвания на преминаващите велосипедисти и леки електрически превозни средства в избрани участъци от града.
Обещано е проектът да се разгледа от СОС.

Какво се случва?

1. Проектът не е разгледан и не е одобрен от СОС!
2. Проектът не е разглеждан нито в Комисията по транспорт на СОС, нито в Комисията по инженерна инфраструктура, нито в Комисията по финанси, което е задължително.
3. Предварително обявената цена на проекта е била умишлено, или не, рязко занижена.
4. На гражданите е даден много кратък срок за запознаване с проекта – само 10 дни.
5. Проучването на трафика на велосипеди и тротинетки е извършено след обявяването на проекта. Виж: https://sofiaplan.bg/portfolio/bike_infra.
В крайна сметка налице е реализация на незаконен проект, значително по-скъп от първоначално обявената стойност, който противоречи на интересите на гражданите, които живеят в централната градска част и влошава транспортната обстановка и обслужването на домовете на хората и търговските обекти! Вместо облекчения - проблеми!

Столичният общински съвет трябва да отмени този проект! 
Ще настоявам утре на Председателския съвет да се включи точка в дневния ред за сесията на СОС на 16 май за спиране на проекта и съобразяване с манията на гражданите и на ресорните комисии на СОС!