Понеделник, 20 Май 2024
           
Спорт

Теглят жребия за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

   
Теглят жребия за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1
  BGNES

ЦИК започна тегленото на жребия за поредните номера в бюлетините на партиите на партиите, коалициите и инициативните комитети за изборите за членове на ЕП, съответно на партиите и коалициите за изборите за народни представители.

Партиите и коалициите, които са регистрирани с едно и също наименование и един и същ състав получават един и същ номер за двата вота - за народни представители и за европейски парламент, уточни председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Първи е жребият за номерата в бюлетините за избори за ЕП

Партия "Единение" - номер 10

Коалиция "Синя България" - номер 3

Партия "Глас народен" - номер 2

Партия "Има такъв народ" - номер 1

Партия "Ние идваме" - номер 21

Независим кандидат Кузман Илиев  - номер 5

Партия "Български глас" - номер 6

Партия "Меч" - номер 13

Коалиция "Левицата" - номер 19

Коалиция ГЕРБ-СДС - номер 22


20 партии и 11 коалиции се включват в изборната надпревара за Народно събрание и за Европейски парламент. От коалициите 10 са регистрирани и за двата вота и само една за национален парламент.

Предизборната кампания започва в 00.00 ч. на 10 май, ЦИК призовава за спазване на добрия тон и Изборния кодекс. До 14 май българите в чужбина могат да подадат заявления за гласуване. До момента заявления за евровота са подали 4193 души, а националните избори 19 448 души.

За изборите за ЕП право на глас имат 6 157 220, а 6 639 439 избиратели за националния парламент. Разликата е, че за ЕП има изискване за уседналост - настоящ адрес в България или държава-членка на ЕС.