Понеделник, 20 Май 2024
           
Бизнес

18 участници на втория фермерски пазар на Lidl в София този уикенд

   
18 участници на втория фермерски пазар на Lidl в София този уикенд

Този уикенд магазинът на Lidl в София на бул. „Сливница” 236 ще бъде домакин на втория фермерски пазар на веригата за тази година. Участниците в него са 18, като трима от тях ще покажат продуктите си за първи път.

От 10 до 12 май на паркинга на магазина клиентите на Lidl ще се запознаят с вкусните и ароматни печива на производителя на тикви “Божидар - 1 ЕООД”, с красивите плетени кукли, шапки и сувенири на Румяна Тодорова, както и с уникалните бижута и аксесоари от копринени пашкули и вълна на Цветанка Атанасова. Тя се занимава и с иконопис, рисува картини и кратуни. Нейните произведения са акцент на втория фермерски пазар.

“Много се радвам, че мога да участвам на този пазар. За възможността ми сподели приятелка. Решила съм да покажа изрисувани кратуни, бижута от копринени пашкули и различни изделия от вълна”, споделя Цветанка Атанасова. Тя разказва, че копринените пашкули са нещо все по-рядко срещано и трудно се набавят, което прави бижутата ѝ още по ценни.

Сред познатите вече участници са семейната занаятчийска колбасарница от Русе “Балкански легенди”, която предлага месни продукти по стари български рецепти, “Арт Ковачев” 91 от Банско, които правят дървени кухненски прибори и посуда, фермата за яйца от свободни кокошки “Ферма Яйко”, с. Царичина и производителите на 100% натурални ябълкови сокове “Ти Ви Мел” от град Николаево.

От традиционните участници на пазара този уикенд ще се включат Фермерска мандра Каменяк с разнообразие от млечни продукти, Бисер Кьосев от село Левуново с неговите пивки вина “Мелнишки пирамиди”, както и пловдивската фирма “Том консерв” с апетитни сладка, сиропи и лютеници. Ценителите на натурални продукти ще могат да разгледат и избират от билковите тинктури на пазарджишката фирма “Билка чудодейка” и от натуралните сапуни с шафран и с магарешко мляко на “Шафран Делукс” от Девин.

Свежи сезонни плодове и зеленчуци ще предложат Илияна Стоилова от димитровградското село Крум, която отглежда бейби спанак и пресни картофи, както и Стефан Нямов от Куклен, който произвежда череши, ягоди и зеленчуци. Мед и медни продукти пък ще представят Ралица Петкова от Благоевград и белоградчишката фирма “Кошерин”.

Разнообразието от ръчно изработена стока ще допълнят неправителствените организации “Възможности без граници” и “Направено с любов 21”, както и майсторът на бижута и аксесоари от кехлибар Иван Саздов. И този уикенд ще има миниработилници, в които производителите ще показват и разказват на децата и на всички любознателни посетители как изработват самите изделия и какви са ползите от тях.  

Фермерските пазари на Lidl се организират от веригата за пета година, като се превърнаха в една очаквана и все по-любима за всички традиция. Инициативата дава възможност на повече малки производители да представят стоката си, а на клиентите – да се насладят на разнообразие от качествени родни продукти и автентичен вкус.