Понеделник, 20 Май 2024
           
Новини

Напрежение в Дупница, след като кметът издигна руското знаме пред общината

   
Напрежение в Дупница, след като кметът издигна руското знаме пред общината

Скандал се разрази в Дупница, след като пред Общината бе издигнато руското знаме редом до флаговете на България и Европа.

Знамето било свалено няколко пъти от бившия депутат на "Демократична България" в 48-ото НС, а сега общински съветник - художникът Николай Табаков. По нареждане на кмета на града Първан Дангов от БСП обаче то е поставяно отново. Това разказа пред БНР самият Табаков.

На площада в Дупница звучали и руски песни в прослава на 9 май - "Вставай страна огромная!", докато на единия от трите пилона се веело знамето на Руската федерация.

Информацията пред БТА потвърди и самият Първан Дангов. По думите му дори е получил обаждане от Държавна агенция "Национална игурност" (ДАНС) със заръка знамето да бъде свалено.

"Не виждам нищо лошо в това, руското знаме да бъде пред Общината в днешния ден", обясни Дангов и допълни, че страната ни не е преустановила отношенията си с Руската федерация. Той се закани да сезира и съответните органи, тъй като при едно от свалянията на знамето Табаков го изхвърлил в кофа за боклук.

От полицията в Кюстендил съобщават, че има подаден сигнал, по който се работи, а за случая е уведомена прокуратурата. За какво обаче се отнася сигналът - за издигането или за свалянето на знамето, не става ясно.