Понеделник, 20 Май 2024
           
Бизнес

БАБХ изтегля от пазара сокове с токсини

   
БАБХ изтегля от пазара сокове с токсини

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е засякла наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от фирма "Сантулита" ЕООД (ЕИК 203555016).

Патулинът е токсично съединение, произвеждано от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae), съобщиха от БАБХ. Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях. Консумацията на сок с патулин може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта, здравословното състояние и начина на хранене на конкретния човек. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на пробоитичната бактерия Lactobacillus casei, която може да разгради патулина.

Снимка 664336

Източник: БАБХ

Незабавно е предприето спирането на засегнатите партиди сокове от продажба. Всички налични количества от партидите са възбранени и се изтеглят от пазара с пълното съдействие на производителя. Впоследствие те ще бъдат унищожени.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 μg/kg в два продукта с търговска марка "Frudada" в стъклени бутилки. Това са смути "Ананас, алое и мента" в разфасовка от 250 мл със срок на годност до 14 декември 2024 г. и 750 мл сок "Ябълка, киви и целина", годен до 15 декември т.г.

Закупилите смути от партида L16424 или сок с партида L16524 могат да върнат продуктите в съответния търговски обект.

Снимка 664335

Източник: БАБХ