Вторник, 21 Май 2024
           
Свят

Израелски танкове обкръжиха източната част на град Рафах, водят се боеве

   
Израелски танкове обкръжиха източната част на град Рафах, водят се боеве

Израелски танкове превзеха днес основната пътна артерия, която разделя източната от западната част на Рафах в ивицата Газа, като обкръжиха цялата източна част на този град, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс.

Местни жители разказаха пред агенцията, че се чуват почти постоянни експлозии и стрелба с огнестрелни оръжия в източната и североизточната част на града. Съобщава се за ожесточени сражения между израелските сили и терористичните групировки "Хамас" и "Ислямски джихад".

Движението "Хамас" заяви, че е устроило засада на израелски танкове близо до джамия в източната част на Рафах - от тази информация Ройтерс прави извод, че израелските сили са проникнали от източните покрайнини на града, където започва застроената му част.

Израел нареди на цивилните да напуснат Източен Рафах, за да ен пострадат при боевете.

Израелската страна заяви, че не може да групировката "Хамас" да бъде победене без операция в Рафах, където са се утрепили нейни батальони. 

Военното крило на палестинското ислямистко движение "Хамас" отново атакува със снаряди пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата на Израел и ивицата Газа, през който постъпва хуманитарна помощ за цивилните палестинци. Това е четвъртата подобна атака през този месец, отбелязва ДПА.