Още един партньор на пътната агенция започва продажба на електронни винетки

  13 Август 2019, 10:44     544      0

Снимка: Надежда Чипева, Капитал

Дружеството "Конкорд смарт инфраструктура" ще започне да продава електронни винетки от полунощ на 14 август под търговската марка DigiToll, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Компанията става вторият национален доставчик на услуги, който постига оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси на АПИ.

Винетките ще могат да се купят на специално разработената онлайн платформа www.digitoll.bg, а така също и в партньорската мрежа на "Интеркапитал груп", позната с услугата Cashterminal, която разполага с над 1500 платежни терминални устройства в страната.

До момента АПИ има договор за национален доставчик на услуги с "Интелигентни трафик системи" ЕАД, с "Телетол" АД и с "Конкорд смарт инфраструктура" АД, като "Телетол" АД все още не е постигнала оперативна съвместимост със системата на АПИ и не може да продава електронни винетки. Преди месец от "Телетол" съобщиха, че ще сезират Европейската комисия и прокуратурата в България с конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С въвеждане в търговска експлоатация на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние трите регистрирани национални доставчика ще имат възможност да предлагат и тол-услуги след доказване на оперативна съвместимост с електронната система на АПИ.

В първата фаза от процедурата за регистрация на национален доставчик на услуги е "Иком" АД. Дружеството иска да партнира само в събирането на тол-такси, което за момента се планира да започне през март догодина./dnevnik.bg