Председателят на ЕК отхвърли и втория кандидат за еврокомисар от Румъния

  10 Октомври 2019, 15:26     494      0

Снимка: informo.bg

Председателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен отхвърли второто предложение на Румъния за еврокомисар – това е евродепутатът социалист Дан Ника, съобщи говорителят на ЕК Мина Андреева пред местната телевизия Digi24.

Ника е разследван за корупция и дясноцентристката опозиция в Румъния бе против него от самото начало заради риска да бъде отхвърлен.

"Мога да потвърдя, че румънското правителство изпрати писмо вчера (7 октомври – бел.ред.). Това писмо включваше името на кандидат, който вече бе интервюиран от избраната за председател на Комисията и не бе приет", обяснява Андреева. Екипът на Фон дер Лайен продължава да поддържа контакт с правителствата на Румъния и Унгария, чиито кандидати за еврокомисари бяха отхвърлени от правната комисия на Европейския парламент заради конфликт на интереси.

Премиер на Румъния Виорика Дънчила е провела телефонен разговор с Фон дер Лайен след отхвърлянето на първия кандидат - Рована Плумб, и я е информирала, че иска да предложи Дан Ника за еврокомисар, но Фон дер Лайен й казала, че предпочита кандидатът да е жена. OFFNews