Президентът на Германския футболен съюз призова за намаляване на заплатите

  19 Май 2020, 19:14     906      0

Президентът на Германския футболен съюз (ГФС) Фриц Келер призова за ограничаване на заплатите в отборите по футбол, за да може самите те и играта като цяло бъде устойчива.

"Трябва също така да доближим професионалния футбол до хората", каза Келер днес във видео-разговор с журналисти. "Комисионни за агенти и огромни трансферни суми объркват и отчуждават обществото от любимия ни спорт. Губи се чувството за справедливост, което е основополагащо във футбола. А също така и важна ценност за германската нация".

Изглежда, че Келер има подкрепата на влиятелния президент на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге, с когото е разговарял във вторник.

"Много се радвам, че той е на същото мнение, като моето. Бях много щастлив от това, защото Карл-Хайнц Румениге направи много за футбола и също така мнението му тежи и в полето на международните футболни отношения. Следователно имаме наистина много голям шанс да направим крачка напред по въпроса".

Самият Румениге в неделя заяви, че не е изключено да се предприеме още една стъпка в тази насока. Той припомни, че бившият президент на УЕФА Мишел Платини е направил доста стъпки в тази посока пред Европейския съюз в Брюксел и това трябва да му бъде признато като забележителен ход.

"За съжаление това винаги завършваше с удар по него, след като информирани, че идеята ни не съответства на правилата за конкуренция в Европа и като такава няма шанс", каза Румениге. Но трябва да уточня, че големите клубове на Стария континент са на нашето мнение, въпреки че винаги искат да привлекат най-силните футболисти.

 Също така стана ясно, че Германският футболен съюз възнамерява да възобнови третата дивизия при мъжете този месец и да завърши сезона, въпреки пандемията на коронавирус. Фридрих Куртиус, генерален секретар на ГФС уточни, че датата за рестарт зависи от политическото одобрение в правителството.

"Сезонът трябва да бъде оформен като завършен на терена, както и да стане това, а не около масата, гарантира чиновникът. Първа и Втора Бундеслига вече подновиха първенствата си./bnr.bg