Проверката на приватизацията тръгва от най-големите активи

  20 Февруари 2020, 19:22     994      0

Снимка: news.bg

Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Благоевград, където в момента тече поредната акция срещу битовата престъпност в страната.

По негови думи прокуратурата е длъжна да направи това и да затвори тази страница.

"На всички е ясно, че това беше бандитска приватизация, тя беше криминална и по несправедлив начин държавната собственост се трансформира в частна. Това го знае всеки български гражданин, не е нужно аз да го казвам", категоричен бе той.

Гешев посочи, че за да има справедливост и наказателна отговорност за хора, които са извършили престъпления, трябва политиците да си свършат работата, а не да му ръкопляскат.

Той поясни, че случаи се решават от конкретния прокурор, който ги наблюдава, а неговият принципен ангажимент бил, че ще е особено внимателен към всички случаи, които бъдат установени в резултат на разпоредената проверка на приватизационния процес, при които се констатират данни за извършено престъпление.

Проверката ще върви по следния начин - почва се с най-големите приватизирани активи, но най-големи не като стойност на сделката, а като активи, подчерта обвинител номер едно и припомни, че "Кремиковци" е бил продаден само за 1 долар.

 

Той обясни, че ще се върви от най-големите сделки на етапи - по 10-20 фирми. След като са проверени от ДАНС и има събрана информация от Сметната палата, Министерството на икономиката и Министерството на финансите, тя ще бъде подавана в прокуратурата и ще бъде оповестена публично. По всяка сделка прокуратурата ще направи анализ има ли основание за реализиране на наказателна отговорност.

По думи на Гешев още в началото трябва да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес - колко активи са продадени и колко пари са влезли.

Той заяви, че разбира породеното напрежение около проверката.

Знам, че някои хора, които са осъществявали приватизационния процес и са получили предприятия, които по същество са построени с парите на много хора, са нервни, но това не ме интересува, отсече той.

 

Припомняме, миналата седмица главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС проверка на приватизацията в България. ДАНС ще проверява събрани ли са всички неустойки, лихви, обезщетения от приватизацията на предприятията в България.

Бившият главен прокурор Никола Филчев заяви, че давността е основният проблем при проверката на приватизацията и заговори за промени в конституцията и да се даде обратна сила, но самият той призна, че това е на границата на правораздаването.

 

Бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славчев призова прокуратурата вместо да проверява процеса на приватизация, който е с изтекла давност, да провери сделките на КТБ, където все още може да има реални последици. news.bg