Работодателят на Кристиян е убеден, че момчето е натопено

  18 Юли 2019, 09:49     3477      0

Работодателят на задържания за хакването на базата данни на НАП Кристиян Бойков е убеден, че служителят му няма общо с атаката и най-вероятно е набеден.

Георги Янков - мениджър на компанията за киберсигурност, където работи 20-годишният Кристиян, гостува в предаването "Тази сутрин" на bTV. Той определи Кристиян като „страхотен професионалист” и човек, на когото може да се разчита. Янков разказа, че служителят му е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно.

„Макар и на 20 години, той е много зрял човек. Ние бяхме шокирани”, допълни мениджърът.

Той е учуден, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му те много добре познават Кристиян.

„Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система „Уиндолс”, значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с „Линукс”, заяви един от адвокатите на Кристиян - Георги Стефанов.

Кристиян му е споделил, че според него е „натопен” заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. Споделил и че цяла нощ са се опитвали да го накарат да признае, че е извършителят на хакерската атака.

„Самото обвинение срещу него обективно е негодно”, заяви адвокат Стефанов.

„Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано”, заяви Любен Казанлиев, който също е адвокат на Кристиян. Според юриста тежкото обвинение срещу момчето е с цел да се задържи в ареста./offnews.bg