Румен Радев по повод избора на главен прокурор: Обществото трябва да получи гаранции

  12 Юни 2019, 13:38     829      0

Снимка: БГНЕС

„Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора на следващия главен прокурор – ясни критерии, прозрачна процедура и достатъчна и добра аргументираност на номинациите за поста”.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания”.

Държавният глава вече проведе срещи по темата с главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и на ВАС - Лозан Панов и Георги Чолаков, с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

При откриването на кръглата маса президентът посочи, че проведените консултации с представителите на съдебната и изпълнителната власт са „ясен сигнал за голямата значимост на избора на следващ главен прокурор и необходимостта това събитие да стои във фокуса на общественото внимание”.

„Главният прокурор е натоварен с високи обществени очаквания, предстоят му тежки задачи, затова е важно още на старта на своята дейност той да се ползва с високо обществено доверие“, заяви Румен Радев.

Президентът подчерта, че високите очаквания към процедурата са необходими и оправдани предвид отредените по Конституция функции на главния прокурор - за осъществяване на надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори. „Това е важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията, за утвърждаването на законността”.

„Във всички консултации, които проведох, се водя от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам моето задължение, тъй като в края на процеса подписвам указа за назначението”, каза Румен Радев. Държавният глава посочи, че целта на консултациите е те да насочат фокуса към процедурата и затова е важно и мнението на неправителствения сектор, поканен на кръглата маса днес.

 „Далеч съм от мисълта, че надхвърлям своите правомощия. Аз се водя единствено от принципа на разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение, тъй като аз съм накрая на процеса и подписвам указа”, заяви президентът. „За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси да има повишено обществено внимание”.

Радев отбеляза, че конституционно отредените функции на главния прокурор за осъществяване на надзор, за законност и методическо ръководство на всички прокурори са важен фактор за ефективна борба с престъпността, с корупцията и за утвърждаване на законността и допълни, че затова трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура.

Той коментира, че критериите за главния прокурор са описани в Закона за съдебната власт и посочи, че те са хубави, но повдигат и въпроси какви са обществените очаквания към тях, какви са измерителите на тези критерии и как ще бъде оценена например изявената независимост на главния прокурор, която е един от посочените критерии. vesti.bg