Руснаци полудяха по токсичното езеро 'Новосибирски Малдиви'. Влизат във водата, за да си направят селфи

  11 Юли 2019, 15:31     5498      0

Снимка: OFFNews

Инстаграм и манията за по-красива снимка може да бъде много опасно начинание. Последното доказателство за това е омайно тюркоазено езеро, известно като „Новосибирски Малдиви“, в което руснаците специално влизат, за да публикуват атрактивна снимка.

 

 

 

В действителност обаче водите му са токсични и могат да причинят сериозни проблеми на любителите на селфитата. Руска електроцентрала предупреди потребителите на Инстаграм да не плуват в езерото, тъй като то е резервоар за промишлени отпадъци и е пълно с опасни метални оксиди, предава Би Би Си.

Предупреждението обаче сякаш засилва интереса. Независимо от факта, че изкуственият водоем съдържа калциеви соли и други оксиди, то дори се превръща в място за сватби, фотосесии по оскъдно бельо и много селфита.

От сибирския ТЕЦ-5 правят и официално изявление. „Миналата седмицата нашият водоем за отпадъци стана знаменитост в социалните мрежи“, пишат от централата и предупреждават посетителите да не пият водата и да избягват контакт с кожата, който може да доведе до сериозни алергични реакции.

 

 

Въпреки това в Инстаграм е пълно със снимки на „плажуващи“. Във водата плуват и надуваеми еднорози, а момичетата позират по бански.

Факт е, че езерото към момента не е оградено и дори няма табела, която забранява влизането.

Водоемът представлява резервоар, който се пълни с отпадна вода, съдържаща разтворени калциеви соли и оксиди на различни метали. Това е причината и за красивия ѝ цвят.

Потребителите пишат, че водата има вкус на варовик и е сладка. Други казват, че мирише на препарат за пране.

Един от потребителите пише под снимката, че плуването не е опасно. „На сутринта краката ми бяха малко зачервени и два дни имах сърбеж, но после всичко отмина“, разказва той.

 

Жена на име Марина пък е публикувала снимки от сватбената си фотосесия. Тя пише: „Щастието ми е безпределно. Колко отдавна исках такава нежна, чувствена, запомняща се #lovestory.”

 

Мястото е станало и добра плячка за крадците, които разбивали колите на посетителите, докато те правят своите фотосесии.

Изкуственият водоем съдържа пепел и шлаки от изгорелите кафяви въглища на намиращата се на брега му електроцентрала, която снабдява с електричество град Новосибирск. Тя е построена през 1970-те и е най-голямата ТЕЦ в Сибир.

От там казват, че плувците може да не успеят да се измъкнат от опасните води, тъй като дъното е кално и излизането е много трудно. Интересът накара компанията да предупреди също, че разходката по брега е като разходна във военен полигон – опасна и нежелателна. OFFNews