САЩ обмислят три различни варианта за мита върху вноса на автомобили от ЕС

  08 Февруари 2019, 15:18     3733      0

Търговският департамент на САЩ обмисля три различни варианта за тарифите за внос на автомобили от Европейския съюз, включително нова опция, засягащата и електрическите автомобили, съобщава в петък немското издание WirtschaftsWoche, цитирайки източници, близки до ЕС.

Първият вариант е да се увеличат митата за леките автомобили от сегашните 2,5% до 10%, изравнявайки по този начин тарифите, които в момента се налагат от ЕС за колите, които се внасят от САЩ.

Вторият вариант, който до скоро не е бил обсъждан, изглежда включва митнически налози, които обаче да бъдат ограничи до технологично напреднали автомобили, като електрически автомобили, както и за части и компоненти за тях.

Третата опция, която е била предложена от самия президент Доналд Тръмп, пък ще включва облагане с митa в размер на цели 25% на всички автомобили и авточасти, внасяни от ЕС.

Преди време еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом изрази увереност, че Вашингтон няма да осъществи заплахата си за налагане на тарифи върху вноса на автомобили от ЕС, но предупреди, че ако все пак се премине към въвеждането на такива мита, Брюксел ще реагира съобразно това./bnr.bg