Сидеров разпали дебат в Столичния общински съвет и си тръгна

  02 Декември 2019, 17:01     1791      1

Снимка: Юлия Лазарова

Волен Сидеров получи централна роля на първото работно заседание на новия Столичен общински съвет днес. Дневният ред започна с въпроса за отпускането на 580 хил. лева заем за обновяване на кризисния център "Вяра, надежда и любов" в кв. "Надежда", в който се приютяват деца и жени, жертви на насилие.

Лидерът на "Атака" попита защо ще се дават тези пари на неправителствената организация - фондация "Конкордия", и добави, че дейността на подобни фондации е свързана с налагането на спорната стратегия за детето, която целяла отнемането на деца от родителите им.

Вносителят на точката - зам.-кметът по социалните дейности Албена Атанасова, обясни, че става въпрос за ремонт на сградата по оперативна програма "Региони в растеж" и тези пари се дават под формата на заем, който после ще бъде върнат на общината. Тя разясни, че фондация "Конкордия" администрира тази услуга, след като е спечелила конкурса за това.

В кризисния център ремонтът вече е започнал, като децата и персоналът му са прехвърлени на адреса на фондацията, иначе дейността е щяла изцяло да спре. А тези деца, жертви на насилие, няма къде да отидат, освен на домашния адрес, където са били малтретирани.

"Защо парите се дават на фондация и защо не се посочва фирмата-изпълнител на ремонта на кризисния център", продължи с въпросите си Сидеров и напомни, че всички в предизборните си програми са апелирали за прозрачност в действията на общинската администрация. Зам.-кметът Атанасова отговори, че договорът е публичен и цитира името на фирмата.

"Конкордия" предоставя помещения, за да не спрат да функционират тези услуги на кризисния център по време на ремонта", повтори Атанасова. "Ако отпускането на тези средства не се гласува сега, реален е рискът те да не бъдат после възстановени по европрограмата "Региони в растеж", допълни тя.

В подкрепа на ремонта на кризисния център за беззащитни деца жени и мъже се изказаха и кметът Йорданка Фандъкова, Иво Божков от "Демократична България" и Калоян Паргов, председател на групата на БСП.

След близо час дебати по тази точка тя бе приета с преобладаващо мнозинство. Само трима от общинските съветници гласуваха против, а двама – въздържал се. Самият Сидеров напусна залата преди гласуването и повече не участва в сесията.

Отпаднаха две питания към Фандъкова

Заради забавянето по първата точка сесията не успя да разгледа всичките осем от дневния ред и последните две отпаднаха. Тома Белев, Марта Деянова, арх. Борислав Игнатов и Иво Божков от "Демократична България" не успяха да зададат въпросите си за средната цена на уличното озеленяване в София и за "учудващо ниското ниво на дарения за общината от софиянци". По тях трябваше да отговаря кметът Йорданка Фахндъкова.

"Г-жа Фандъкова е възпрепятствана да присъства и питанията към нея оставят за следващия път", обяви председателстващият общинския съвет Борислав Иванов от "Атака". След това той закри сесията./dnevnik.bg

 

Атанас Чобанов04.12.2019 г., 13:18 ч.

Сидеров е мошеник от класа и само престъпник като Цветан Василев може да го засенчи със своите далавери и точене на КТБ!