„Таймс“: Германия и Франция ще подпишат безпрецедентен договор

  10 Януари 2019, 15:10     1215      0

Снимка: Google News

Германия и Франция се готвят да подпишат безпрецедентен договор, който се разглежда като прототип на нов вид Европейски съюз, съобщава „Таймс“ (The Times).

Двете водещи държави в ЕС ще формират общи отбранителни, външни и икономически политики.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще подпишат този месец договора, който ще даде възможност за изграждане на единен дипломатически фронт и съвместни „мироопазващи мисии“.

Регионите от двете страни на френско-германската граница ще бъдат насърчавани да формират т. нар. „евроокръзи“ с обединени мрежи за вода, електричество и обществен транспорт.

Към днешна дата има такъв е „Страсбург-Ортенау“, в който влизат френският град Страсбург и немските Кел и Офенбург.

Берлин и Париж ще предлагат парични средства за стимулиране на тези трансгранични области, с които биха могли да се финансират общи болници, съвместни бизнес или екологични проекти.

Договорът ще бъде подписан на 22 януари в Аахен, точно 57 г., след като Шарл де Гол и Конрад Аденауер слагат подписите си под т. нар. „Елисейски договор“ за мир и сътрудничество между двете нации, съперничеството между които води Първата и Втората световни войни.

С новия пакт правителствата на Франция и Германия ще провеждат консултации преди съвещанията на Съвета на ЕС и ще изработват единна позиция по всички въпроси.

Вероятно Франция ще лобира за приемането на Германия в Съвета за сигурност на ООН, което досега се опитваше да постигне Берлин. От това се нуждае и самият ЕС, за да има повече гласове в световната организация, след като Великобритания стане независима държава.

Новият договор поражда и сериозни опасния, тъй като ще засили влиянието на двете и без това най-силни държави в ЕС, давайки им още по-голямо преимущество пред останалите страни-членки.

От друга страна обаче, взаимната интеграция на Франция и Германия може да превърне ЕС в сила, способна да противодейства на световната сцена на предизвикателствата, идващи от САЩ, Русия и Китай.

 

vesti.bg