Учени показаха първото изображение на черна дупка

  10 Април 2019, 18:15     4118      0

Учени за пръв път в историята представиха изображение на черна дупка - космическия обект Sagittarius Ax, разположен в центъра на нашата галактика, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Черната дупка се намира на разстояние от 26 хиляди светлинни години от Земята. 

Данните бяха публикувани по време на пресконференция, която беше предавана от Националната научна фондация на САЩ.

Изображението е било получено в рамките на проекта "Event Horizon Telescope", който обединява радиотелескопи от цял свят, в това число и от САЩ, Мексико, Чили, Испания и Франция.

Проектът беше създаден за изследването на две свръхмасивни черни дупки Sagittarius Ax и Virgo A, отдалечена от Земята на разстояние от 53,5 милиона светлинни години.

Професор Хайно Фалке, един от участниците в проекта, описа черната дупка като истинско чудовище:

"Огромна черна дупка. За първи път имаме образ на нещо, което не бяхме виждали досега, дори не си бяхме представяли къде се намира. За мен това е все едно надзъртам през портите на ада и виждам края на времето и пространството".

Образът е на ярък огнен пръстен около идеално кръгла тъмна дупка. Яркият пръстен е много нагорещен газ, който пада в дупката, защото дори светлината не може да устои на гравитационната сила по ръба, обясни професор Фалке.

Предполага се, че Sagittarius Ax e с маса около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Наблюденията са били извършени през април 2017 година, но за обработването на получените данни са били необходими две години./bnr.bg