Уляна Пръмова: БНТ трябва да задава тв стандарта. Другите да я копират, а не тя

  08 Февруари 2018, 16:25     701      0

Снимка: 24chasa.bg

Винаги се поставям на мястото на зрителя - какво иска да научи, на какво вярва, казва новият шеф на дирекция “Информация” в обществената медия

- Какви ще са новините на БНТ под вашето ръководство, г-жо Пръмова?

- Най-добрите. Новините трябва да бъдат наистина новини, защото има малко размиване на това понятие кое е новина. Все пак БНТ е обществена телевизия. Смятам, че ще бъдат добри и обективни, най-вече ще бъдат пълни с колкото се може повече информация и ще са с разнообразна форма на представяне на това съдържание.

- Защо се връщате в БНТ?

- Аз съм се връщала в БНТ няколко пъти. Напускала съм 2 пъти. Така че няма нищо чудно, че се връщам тук, а не на друго място. Защото от всичките места, през които съм минала, единственото, на което бих се върнала, е това. Една част от причините е, че професионалният ми път започна от тази телевизия и този нюзрум. Познавам хората и бих искала стандартът и нивото на БНТ да бъдат укрепени.

- Ще има ли радикални промени в новините на БНТ? Константин Каменаров лансира смели идеи на конкурса за директор на БНТ, с който беше избран - “По света и у нас” да е от 19, а не от 20 ч, “Панорама” да се премести в събота.

- Дайте ми малко време. Да видя най-напред дали можем да подредим и направим гледаеми и по-добри новините, да имаме по-интересни събеседници. Ще видим кое е дълго, кое е късо, кое къде трябва да е, кое ще падне, кое ще остане. Естествено, че ще има промени.

- Колко време мислихте за поканата?

- Много време ми отне да мисля. Този разговор с г-н Каменаров го водим 2 пъти в последните 3-4 месеца. Наложи се да помисля, защото за мен все пак това не е лесно решение. Но реших, че може пък човек да не си почива и да работи лесно, а да работи по-трудно. Нещо, което знам, че ми се случва много често.

- Как ви изглеждаше отстрани тв ефирът, докато бяхте в БТА?

- Променил се е. Въпреки че не съм била част от него, съм му била зрител, но особен, а не обикновен. Казвала съм си, че някои неща могат да бъдат направени много по-добре, много по-лесно. Винаги се опитвам да се поставя на мястото на зрителите - какво искат да научат, какво би привлякло вниманието им. И не в скандалния смисъл на думата, защото все пак човек трябва да усеща истинския интерес на хората, от какво имат нужда и на какво вярват.

- Като зрител какво ново ви се е искало да видите по БНТ?

- БНТ е телевизията, която трябва да задава телевизионния стандарт. Нямам нищо против другите да копират. Така се случваше преди години и не ми харесва, когато БНТ подражава. Това я принизява, тя просто трябва да бъде по-различна.

- Какво каза семейството ви за новата ви работа?

- Едната ми дъщеря беше доволна, другата беше малко по-обрана. Мъжът ми каза, че изглежда доста натоварващо да приема такова нещо, но всички ме оставиха сама да реша.

Уляна Пръмова е новият шеф на дирекция “Информация” на БНТ. На същия пост тя бе преди 14 г. После от 2004 до 2010 г. два мандата бе директор на обществената телевизия. Паола Хюсеин, 24chasa.bg