Уволняват стопаните на заслона на Черни връх, оставили премръзнал човек в снега

  04 Януари 2019, 10:08     4734      0

Снимка: OFFNews

Хората, които стопанисват заслона на Черни връх, до който беше отказан достъп на измръзнал човек, ще бъдат уволнени.

„Ще предложа смяна на управляващите на този обект. БТС има правилник за хижната дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, заяви представител на Българския туристически съюз в сутрешния блок на бТВ.

„Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човека, когато разбрахме го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като там му бе отказан достъп до заслона.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

„Единственият начин, по който ги накархме да отворят вратата беше след като бяхме извикали планинската спасителна служба – аз им казах по телефона – моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, разказва приятел на измръзналия Кирил.

Вкарах човека вътре, но му бяха крещели – беше в далечния край на стаята далече от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя още туристът.

Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по–късно можеше този човек да не е в съзнание, отбелязва още той. /offnews.bg