В проект за защита на български храни, МЗ ядоса търговските вериги

  07 Април 2020, 16:32     2473      0

Снимка: iStock

Готвените в предишните години закони, които целяха да въведат защита на производителите в отношенията им с търговските вериги, не успяха да видят свят. Сега заради кризата с коронавируса е на път да види бял свят постановление на правителството, което въвежда изисквания към веригите за продажбата на основни хранителни продукти. Проектът на постановлението е изготвен от Министерството на земеделието като ведомството не е оповестявало нищо по темата засега официално.

В проекта, с който "Дневник" разполага, се казва, че в търговските вериги трябва да бъдат обособени щандове или хладилни витрини, в които се предлагат само млечни продукти, месо и месни продукти, хляб, яйца, сокове, плодове, конфитюри, готови за консумация храни и др., произведени в България. Посочва се, че местата трябва да са с площ не по-малка от половината от търговската площ, на която се продават съответните групи храни и да бъдат обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганата продукция е българско производство.

"От производителите не могат да бъдат изисквани никакви плащания, във връзка с предлагането за продажба на тяхната продукция, както и продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие", се посочва още в проекта на постановлението. В миналото производители неведнъж са се оплаквали, че са притискани да продават под себестойност продукцията си на веригите, за да се предлагат те на промоция и че получават с голямо закъснение парите си. Сега в постановлението се посочва, че храните се плащат на производителите до 14 дни от предаването им на веригите.

Веригите трябва да купуват храните директно от производители, които работят в радиус от 200 км от областния център, в който работи самата верига, предвижда документът. Посочва се, че трябва да се купува от фермери, регистрирани в регистъра по Закона за подпомагане на земеделските производители или такива с обекти, регистрирани по текст (чл.12) от Закона за храните.

Посочва се, че постановлението "за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини" се приема във връзка със Закона за извънредното положение и че ще бъде в сила до края на 2020 г.

Какво мислят веригите

По информация на "Дневник" търговските вериги са получили тази сутрин проекта, за да се запознаят и заявят позицията си като им е даден кратък срок от едва няколко часа за реакция.

В своя позиция, изпратена до медиите, те казват, че проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Според тях предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки - българските потребители, търговците на дребно и самите български производители.

Причината е, че мерките забраняват "утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат на милиони българи качествени храни на ниски цени, благодарение на оптимизация на процесите и безкомпромисен контрол на качеството". Смятат, че новите правила, ако се приемат, може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

Въпреки, че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати, смятат в сдружението на веригите. Оценката им е, че най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България, а освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги.

"Притискането" на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги", смятат в сдружението.

Допълват, че тези промени противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ и предупреждават, че ще доведат до наказателни процедури срещу България.

Целта на планираните мерки да се помогне на българските производители се споделя от търговските вериги, но тя не се постига с настоящия проект, заключават те.

Смятат и че проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през "задната врата". Според Сдружението за модерна търговия основната цел на държавата следва да е обезпечаване на населението със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите мерки водят до точно обратното.

Земеделие в коронаситуация

От няколко седмици вече земеделски стопани от цяла Европа изразяват опасения, че заради наложените медицински ограничения няма да могат да приберат пролетната реколта от зеленчуци и плодове. Една от причините за това е и невъзможността да "внесат" работници. В България пък със закона за извънредното положение бе прието, че регистрираните сега безработни ще имат право на трудов договор за работа в земеделските стопанства. В същото време БСП апелира в актуализирания бюджет да се предвидят 30 млн. лв. допълнително в помощ на земеделските стопани, за да могат да се справят с пролетната си кампания. Това предложение не бе прието.

В понеделник "Обединени земеделци" пратиха писмо до премиера, в което посочват, че затварянето на пазари за земеделска продукция поставя на изпитание производителите. "От Обединени земеделци смятаме, че при стриктно спазване на мерките и ограниченията от извънредното положение, е важно да продължи работата на кооперативните пазари за земеделска продукция. В условията на увеличаваща се безработица и ограничени доходи, е необходимо да се даде приоритет на търговските практики, които стимулират скъсяването на веригата от производител до краен клиент. Това ще спомогне за предлагането на по-ниски цени на земеделската продукция, ще е фактор за ограничаване на спекулата и не на последно място, ще позволи на производителите да получат по-добри приходи от своята дейност", пише в писмото.

От понеделник вече бе разрешено отново да се организират фермерски пазари, които бях факт на различни места преди въвеждането на мерките.

Междувременно в интервю от днес за в. "Телеграф", собственик на депутата от ДПС Делян Пеевски, земеделският министър Десислава Танева обяснява на специално зададен въпрос, че не води война с веригите, а е провела по своя инициатива разговори с тях, "за да стигнем до консенсус как взаимно да подкрепим българските производители, защото те тепърва ще изпитват трудности да реализират продукцията си". "Надявам се да има осъзнаване, че те са част от това общество. Днес всеки е променил по някакъв начин принципа, по който работи. Аз разбирам, че те си имат стандарти на работа като логистика, начин на договаряне, обеми, но сега е извънредно време", аргументира позицията си тя. Разказва, че им поискала информация за търговските доставчици на плодове, зеленчуци, месо и месни продукти, но за десет дни не я получила с изключение на една верига, която на личния й мейл пратила малко данни. "Доставчиците са български юридически лица, но с каква продукция работят никой не може да каже. Търговските вериги много могат да помогнат в тази ситуация заради монополното си положение на пазара", посочва още Танева.

Не смятам, че е популизъм да защитаваш българското производство във време на извънредно положение. И затова смятам, че в условията на извънредна ситуация, ако се наложи, може да се въведат регулации, допълва тя аргументите си, залегнали в проекта на постановлението, който не е публичен. Оценката й е, че поне 50 хил. дребни стопани са заплашени да изпаднат от сектора и да няма с какво да изхранват семействата си. "Да, популизъм е, ако системата функционира нормално, но ние сме в извънредна ситуация, допълва тя.

Аргументите на веригите

Веригите представят икономически и правни аргументи в защита на своята позицията. В тях посочват, че задоволяването на търсенето на български стоки, което те подкрепят, не може да стане с регулации, а по пазарен път като водещото е съотношението качество-цена. То пък е свързано с концепцията на съответния магазин за размер и специфика. Допълват, че ограничаването на промоциите директно ще вдигне цените, че обособяването на площи води до загуба на пространство, че веригите изискват от доставчиците поне един международно признат сертификат, че самите производители, които досега не са работили с вериги трябва да направят инвестиции, за да гарантират европейско качество, а това ще вдигне и крайната им цена.

Посочват, че не разбират как ще се прилага изискването за български производител, ако в състава на продукта има съставки от внос. Посочват, че структурата на производство не е равномерно разпределена на територията на страната, а изискването за отстояние до 200 км влиза в конфликт с логистичната концепция на веригите за доставка до централен склад и последваща дистрибуция.

Кризисната ситуация не оправдава въвеждането на нормативни мерки в противоречие на чл. 34 от Договора за функциониране на ЕС, съгласно който "Количествените ограничения върху вноса и всички мерки, имащи равностоен ефект, се забраняват между държавите-членки", посочват още от веригите. Допълват, че към момента мерки, подобни на предвидените в проекта на земеделското министерство, не са предприети в нито една държава-членка на ЕС. Според тях освен нарушаване на свободата на движение на стоки, въвеждането на предвидената в проекта мярка представлява и ограничение на конкуренцията.

Посочват, че мерките се мотивират с извънредното положение, което обаче е до 13 май, засега, а се предлага постановлението да важи до края на годината./dnevnik.bg