Вълна от възмущение след интервю на Лиъм Нийсън

  05 Февруари 2019, 17:09     4284      0

Снимка: vesti.bg

Aмериканският актьор Лиъм Нийсън предизвика възмущение след интервю пред The Independent.

Нийсън споделя как преди години е вървял по улиците, очаквайки отнякъде "някой чернокож да излезе от кръчмата и да му даде повод за нещо, за да може да го убие“.

Актьорът сподели това, докато промотираше филма "Студено отмъщение", в който героят му търси възмездие за убийството на сина си. Лиъм Нийсън нарече реакцията си "ужасна" и обясни, че това за него е бил урок за "първичната необходимост" от отмъщение.

 

Embedded video
 

Liam Neeson: ‘I walked the streets with a cosh, hoping I’d be approached by a “black b******” so that I could kill him’ - Listen to his full comments in our exclusive interview https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/liam-neeson-interview-rape-race-black-man-revenge-taken-cold-pursuit-a8760896.html 

По време на интервюто Нийсън започва да разказва за личната си история, след като е попитан за героя му във филма. Действието, което се развива в продукцията явно е подтикнало актьора да разкаже за този момент от живота си, за който за първи споделя пред журналисти. 

Той не разкри кой е неговият близък, който е бил нападнат, но разказа, че е разбрал за това, когато се върнал от пътуване.

"Тя се справи със ситуацията по изключителен начин, но първичната ми реакция беше да попитам дали знае кой е бил, тя отговори "не“. После попитах какъв цвят е кожата му, тя отговори "беше чернокож“.

В социалните мрежи обаче разказът на актьора бързо се разпространи и мнозина се засегнаха от коментара му, пише БТА, позовавайки се на в. "Индипендънт". Някои изтъкнаха, че това не са били просто мисли в главата му, а той действително седмица е обикалял, търсейки чернокож, когото да убие.

"Щеше ли Лиъм Нийсън да прояви същата енергичност, ако нападателят беше бял", пита потребител на Twitter.

Други се насочиха към расовото неравенство. "Това, че е бил готов да убие който и да е чернокож заради недоказано обвинение, че някой е направил нещо, показва колко незначим и пренебрежим е животът на чернокожите", пише друг потребител в Twitter.

Имаше и много хора, които защитиха звездата от "Твърде лично“. "Изнасилването е отвратително деяние, без значение какъв е цветът на кожата“, пише потребител в Twitter. 

Бившият футболист Джон Барнс също подкрепи Лиъм Нийсън – "Той признава, че се срамува и е ужасен от тогавашните си чувства и желания, които са били малко или много наложени от обществото по онова време. Но всеки може да извърти историята както иска“.

"Тогава да махнем статуята на Уинстън Чърчил – човек, който е вярвал в превъзходството на бялата раса, и масов убиец“ , допълва Джон Барнс. "Лиъм Нийсън призна, че е сгрешил. Дори да беше жив днес, Чърчил никога нямаше да признае, че греши и все още щеше да вярва в превъзходството на бялата раса“.

CNN е потърсил за коментар представител на актьора, но медията не е получила отговор.

В интервюто 66-годишният актьор добавил още, че растейки сред насилието в Северна Ирландия, се е научил, че отмъщението в крайна сметка не работи.

vesti.bg