Венцислав Върбанов: Очаква ни добра зърнена реколта

  07 Април 2020, 18:10     2437      0

Снимка: Pixabay
Направихме предложения, които се отнасят за продължаването на работата на земеделските производители в България. Едно от тях е да се регламентират отношенията между работодател и работник в областта на временната заетост. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Венцислав Върбанов, председател на управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България.
 
По думите му реакцията на държавата е била мигновена. "В петък направихме предложенията и още в същия ден от Министерството на земеделието беше подготвен проектозакон", посочи той.
 
"Също така хората, които са съкратени и са с временна заетост, ще могат да подписват еднодневни или краткосрочни договори – няма да им бъда спирани помощите и ангажимента в бюрата по труда", каза Върбанов.
 
"Няма причина за драстичен скок на цените. Не очаквам сътресения. Очаква ни добра зърнена реколта", прогнозира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България.
 
Той обясни, че искат отношенията да са регламентирани, за да привлекат повече хора да останат в България. "Не ни достигат сезонните работници", заяви Върбанов.
Според председателя на браншовата земеделска асоциация надниците се различават в отделните райони на страната и зависят от конкретната дейност.
 
Той отбеляза, че кризата при пандемията с коронавируса не се е отразила на земеделския сектор, „тъй като не са спирали работа“.
 
"Влизаме в най-важния сезон. Отваря се много работа по полето. Получихме подкрепа да се даде по-специален статут. Така опасенията, че при възникване на заболяване в някоя ферма, тя ще трябва да се затвори, отминаха", коментира Върбанов.
 
Той потвърди, че хората са инвестирали в предпазни средства и дезинфектанти, а влизането и излизането в обектите е със специален режим./investor.bg