Визите за българи са безплатни само при пристигане на летищата в Тайланд

  09 Януари 2019, 17:38     1552      0

Снимка: thompsons.co.za

Визите за българи са безплатни само при пристигане на място на летищата в Тайланд и важат за престой до 14 дни. Това обяви за ABCnews почетният консул на кралството у нас Виктор Меламед. Правителството на Тайланд днес обяви, че удължава до края на април 2019 г. безплатните визови такси за пристигане в страната. Новият срок важи за туристи от 20 държави, сред които България. Туристите трябва да има предвид, че чакането за виза на летищата в Тайланд е от порядъка на 2-3 часа, обясни Меламед. Според него може да се попадне на огромни опашки с китайски и индийски туристи, които се ползват от привилегията.  

Затова туроператорите препоръчват предварително да си извадите такава от София, чиято цена е 30 евро и става за 3-4 дни. При престой от над 14 дни, визите са платени, уточни Виктор Меламед.

През 2017 г. са издадени около 8000 визи на българи за Тайланд от консулството в София. Официалната статистика на тайландските власти е, че страната е посетена от над 14 000 българи тогава. Разминаването идва, защото доста нашенци си бият визи на място или от други страни по света. За миналата 2018 г. година има ръст от около 15% на българите, които са посетили югоизточната топла държава, каза още Виктор Меламед. Напливът ще е голям и през 2019 г., защото Тайланд предлага екзотика, качествено обслужване и добри цени, твърдят туроператорите.

Икономиката на Тайланд до голяма степен зависи от туризма. Очаква се тази година кралството да посрещне рекорден брой гости - 40 милиона души, мнозина от които ще почиват по южните плажове и курорти на страната.