Заради F-16 бюджетният дефицит ще се увеличи над 4 пъти

  12 Юли 2019, 15:21     6122      0

Снимка: Надежда Чипева

Правителството планира да предложи в понеделник актуализация на бюджета за 2019 г., в която планираният дефицит от сегашните 0.5% да се увеличи на 2% заради нуждата да се финансира очакваната сделка за бойни самолети F-16.

Това заяви финансовият министър министър Владислав Горанов в интервю, разпространено днес на сайта на министерството.

В него той казва също, че емитираният вътрешен дълг от 300 млн. лв в края на миналия месец не е пряко свързан със сделката с "Локхийд Мартин".

В сряда кабинетът одобри параметрите при сума 1.26 млрд. долара, а в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа пакета от 4 договора, които подлежат на обсъждане и ратифициране от парламента. Миналата година депутатите одобриха таван на разходите по сделката от 1.03 млрд. долара, след което позволиха по принцип той да бъде надхвърлен. Днес Горанов каза, че средствата "в целия си обем не са разчетени в Закона за бюджета" и че поради това се налага актуализирането му, "за да увеличим разходната част и за да осигурим необходимото финансиране на този проект".

Преди броени дни западна консултантска агенция прогнозира внасянето на поправки в бюджета за 2019 г. да стане до месец септември. Освен това тя предупреждаваше клиентите си в бизнес средите, че не е изключено заради еднократното и авансово плащане на цялата сума да се наложи в следващите 2 години някои европроекти да не получат достатъчно съфинансиране и да се забавят. Бяха посочени и конкретни сфери - инфраструктура, транспорт, енергетика.

"Дефицитът ще бъде около 2%, съвсем малко отгоре вероятно по план. Число, което е в съответствие е и под 3% по Маастрихтските критерии. Тоест, не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина", казва Горанов в интервюто, цитирано днес и от агенция "Ройтерс".