Здравко Попов: Има много голяма зависимост между политиката в Германия и в ЕС

  08 Февруари 2018, 13:55     720      0

Снимка: тв Европа

Лидерите на консерваторите и социалдемократите се възползваха от последния шанс да създадат стабилно правителство в Германия, постигайки споразумение за коалиция.

Това заяви пред телевизия Европа анализаторът Здравко Попов. По неговите думи съставянето на кабинет в Германия е важно не само за страната, но и за целия ЕС, тъй като до голяма степен политиките на Берлин и Брюксел са зависими една от друга.

Сформирането на кабинет в Германия изглежда все по-близо с постигнатото споразумение за коалиция между консерваторите и социалдемократите, което е очаквано заради продължителността на преговорите и опасността от нови избори при техен провал. Това коментира за телевизия Европа анализаторът по международни отношения Здравко Попов.

„Този тип коалиционен кабинет е важен и от гл.точка на това, че има твърде силно развиваща се със смущаващи резултати алтернатива за Германия, която при един неуспех на този опит за създаване на кабинет, вероятно би могла да увеличи и своя % в електорален план и влиянието си в Германия“, каза той.

Според Здравко Попов стабилността в Германия е важна и за ЕС, тъй като предизвикването на предсрочни избори би задълбочило кризата в Общността. А като мотор на ЕС, от Берлин се очаква стратегия за развитие на съюза.

„Има много голяма корелация, има много голяма връзка между това, което се случва в Германия и това, което се случва в ЕС и затова имаше голямо значение дали в последните минути, в последния час, в последния ден на възможно преговаряне трите партии излизат с виждане за кабинет“, каза Попов.

Попов определи като изненадващо решението на двете партии начело на финансовото министерство в Германия да застане представител на социалдемократите, тъй като това говори за нова политика по отношение на бюджета на страната./vevesti