Жалбата за сексуален тормоз на Ашли Джъд срещу Харви Уайнстийн бе отхвърлена

  10 Януари 2019, 13:28     1042      0

Федерален съдия в Лос Анджелис отхвърли жалбата за сексуален тормоз на Ашли Джъд срещу Харви Уайнстийн, но обяви, че тя може да продължи с жалбата за клевета срещу него, писа "Гардиън".

Джъд обявини Уайнстийн, че през 1998 г. я е наклеветил, след като тя отхвърлила сексуалните му набези около година по-рано.

В делото от април 2018 г. актрисата обвинява Уайнстийн, че той е убедил режисьора Питър Джаксън да не я ангажира в снимките на епичната трилогия "Властелинът на пръстена". В свое интервю през декември 2017 г. Джаксън е коментирал, че продуцентът му е казал, че с Джъд е "кошмарно да се работи", и това го е накарало да не я търси за роля. По-късно обаче се убедил, че актрисата е била жертва на клеветническа кампания.

Джъд бе една от първите жени, които през октомври 2017 г. публично обвини Уайнстийн в сексуален тормоз, позовавайки се на закон в Калифорния, който забранява подобно поведение от човек, който се намира в работни, лични отношения или някакъв друга форма на извършване на услуга.

В бележка под линия към решението си от сряда съдия Филип Гутиерез казва, че не е бил убеден дали Джъд е била тормозена сексуално от Уайнстийн "в разговорния смисъл на думата".

Гутиерез казва още, че отношенията на Джъд като актьор с филмовия продуцент не са покрити от калифорнийския закон, който тя цитира.

Адвокатът на Уайнстийн обяви в изявление, че още от самото начало тяхната страна е твърдяла, че обвинението е неправомерно и се радват, че съдът го е потвърдил. Според него в крайна сметка защитата им ще удържи и на останалите й обвинения.

Адвокатът на Джъд обаче заяви, че решението на съда от сряда по никакъв начин не променя факта, че делото на актрисата продължава по останалите нейни жалби.

През май Уайнстийн ще се яви пред съда в Ню Йорк по пет обвинения, сред които е и изнасилване. Те са от други две жени.

Холивудският продуцент е обвинен в сексуален тормоз от над 70 жени. Той отрича обвиненията, твърдейки че всички сексуални отношения са били по взаимно съгласие./dnevnik.bg