Вторник, 22 Сеп 2020
           
Свят

Риск за въвеждане на локална карантина на места в Гърция

  12.08.2020 14:22  
Риск за въвеждане на локална карантина на места в Гърция

Утежнена е епидемиологичната обстановка в Гърция с риск за въвеждане на локална карантина на места. Броят на заразените за ден е 196 с основни огнища област Атика и Солун.

Полиция следи навсякъде за спазване на мерките.

Полицейски екипи проверяват за спазване на вечерния час от заведенията. Налагат глоби от 10 хил. евро на собственици, които не са затворили ресторантите в 12 часа вечерта.

Кметове на туристически райони, слабо засегнати от заразата, съобщават, че клиентите на заведенията след полунощ се събират в парковете, където много по-лесно се разпространява вируса.  Собственици на барове и заведения от остров Миконос съдят правителството, че необосновано е въвело вечерен час за заведенията.  Доказано в огнища на заразата се превърнаха сватбените тържества. Много от гостите дни след тържествата са със симптоми на коронавирус. Глобиха с 15 хил. евро организатор на сватба в Ксанти.  Увеличават се заразените в област Атика, където се намира Атина след завръщане на гърците от почивки по островите.  Все повече са случаите сред хората на възраст до 40 години.  Вече има случаи на заразени във всички райони на Гърция, съобщават от Министерството на здравеопазването. Маски, дистанция и хигиена препоръчват специалистите, които съобщават за вероятна локална карантина следващата седмица.