Понеделник, 06 Май 2024
           
Свят

Русия засилва масираните атаки срещу Украйна, докато не е пристигнала помощта от Запада

   
Русия засилва масираните атаки срещу Украйна, докато не е пристигнала помощта от Запада

Русия опитва да превзема възможно най-големи площи, преди Украйна да получи помощта, обещана от западните партньори. Руските военни увеличават натиска по почти цялата фронтова линия.  Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за 114 директни бойни сблъсъка в 792-я ден от началото на пълномащабната война. Извършени са и 75 удара с авиобомби, а над 110 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

Най-горещата точка е направлението около Авдеевка, където са отблъснати 30 атаки към Очеретине, Умаске, Невелске и Бердичи. Геолокализирани данни показват напредък на руските части към Соловьове и Новобахмутивка и този напредък е относително бърз в сравнение с предишните дни. Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че Русия се стабилизира в тази част на фронтовата линия и може да се очакват известен тактически напредък, принуждаващ украинците да отстъпят.

Руското настъпление продължава и в направлението Бахмут и най-желаната и постижима в близко време цел - Часов Яр. ВСУ съобщава за отбити 26 атаки край Билохоривка, Спирне, Иванивске, Клищиевка, Верхнокаменске. Руските военни анализатори отбелязват, че има леко забавяне на щурма заради защитните линии на украинците.

Politico, цитирано от Bgonairq обаче съобщават, че в Белия дом се опасяват, че военната помощ, която предоставят на Киев е недостатъчна, за да бъде възстановен териториалният интегритет на Украйна. Вашингтон предостави веднага далекобойни ракети ATACMS, за които Украйна настоява от месеци, както и снаряди и различни ракети за противовъздушна отбрана.

Оценки на анализаторите от ISW сочат, че руснаците вероятно вече са подготвени за ударите, които могат да бъдат постигнати с новите далекобойни ракети, които доставя САЩ на Украйна.