Петък, 14 Май 2021
           
Бизнес

J&J ще забавят пускането на ваксината си срещу Ковид-19 в Европа

  14.04.2021 09:52  
J&J ще забавят пускането на ваксината си срещу Ковид-19 в Европа

Johnson & Johnson ще забавят пускането на своята ваксина срещу коронавирус в Европа след съобщения, че 6 жени в САЩ са развили кръвни съсиреци след имунизация, предаде Euronews. Това се случва, след като американските здравни служители препоръчват спирането на употребата на ваксината на Johnson & Johnson от „изобилие от предпазливост“ по отношение на докладите.

„Безопасността и благополучието на хората, които използват нашите продукти, е наш приоритет номер едно. Ние сме наясно с изключително рядко заболяване, включващо хора с кръвни съсиреци в комбинация с ниски тромбоцити при малък брой лица, получили нашата ваксина срещу Covid-19“, се казва в изявление на Johnson & Johnson.

„Преглеждаме тези случаи с европейските здравни власти“, добавя компанията.

Това се случва, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че преглежда докладите за образуване на кръвни съсиреци след имунизация с ваксината на Johnson & Johnson. По това време те казаха, че са регистрирани 4 случая на съсиреци, включително един, който е бил смъртоносен.

Препаратът на Johnson & Johnson е одобрен за употреба в Европейския съюз, но все още не е пуснат в блока. Той използва технология, подобна на ваксината на AstraZeneca, която също е била спряна в няколко европейски страни след съобщения за редки, но сериозни кръвни съсиреци.

Няколко европейски държави препоръчаха на по-младите пълнолетни граждани да се имунизират с различна ваксина, след като по-рано през месеца EMA заяви, че има „възможна връзка“ между кръвните съсиреци и препарата на AstraZeneca. EMA подчерта, че ползите от ваксината, за която е доказано, че намалява хоспитализациите и смъртните случаи, надвишават всякакви редки рискове.

Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е съществена част от кампанията за ваксинация в САЩ, като много щати вече са назначили часове за имунизация на хора на възраст над 16 години. /economy.bg